Επίθεση Σουλτς σε «κυνικά» κράτη-μέλη για την προσφυγική κρίση

Οι «καταφανείς αποτυχίες» ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχτούν πρόσφυγες στα εδάφη τους τη στιγμή που η Μεσόγειος Θάλασσα μετατρέπεται σε «ομαδικό τάφο» έχουν οδηγήσει σε «φριχτές σκηνές» σε ευρωπαϊκά σύνορα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Δεν πρόκειται για αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για καταφανή αποτυχία μερικών κυβερνήσεων, που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη και κατ’ αυτόν τον τρόπο εμποδίζουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο κ. Σουλτς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, λίγες εβδομάδες μετά την αντίδραση ορισμένων χωρών στην μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Τελικά συμφωνήθηκε να μετακινηθούν περίπου 32.000 άνθρωποι σε βάθος διετίας, σε μια πρώτη αποτυχία των προσπαθειών της Ε.Ε. να βρει μια συλλογική λύση στο πρόβλημα των μαζικών προσφυγικών εισροών που έχουν πάει στα όρια τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες των χωρών εισόδου να φιλοξενήσουν τους αφιχθέντες.

«Η τρέχουσα προσφυγική κρίση δείχνει τι συμβαίνει όταν υπάρχει λιγότερη Ευρώπη», είπε ο κ. Σουλτς.

Δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες, όμως η Ουγγαρία ήδη χτίζει έναν φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία και έχει προωθήσει σχέδια υποδοχής χριστιανών – κι όχι μουσουλμάνων προσφύγων – η Βρετανία έχει χρησιμοποιήσει την ιστορική εξαίρεσή της από τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί συνόρων για μείνει εκτός ενός κοινού σχεδίου και διάφορα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη (όπως οι Βαλτικές χώρες) έχουν αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο φιλοξενίας ακόμα και λίγων εκατοντάδων προσφύγων.

«Οι κυβερνήσεις ορισμένων κρατών-μελών πρέπει επιτέλους να αφαιρέσουν το μπλοκάρισμα και να σταματήσουν αυτό το ανάξιο καθεστώς», είπε ο κ. Σουλτς.

Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ομαδικό τάφο, φριχτές σκηνές λαμβάνουν χώρα στα σύνορά μας, υπάρχουν αλληλοκατηγορίες – και αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και αναζητούν την προστασία μας, μένουν χωρίς βοήθεια», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη το πρώτο οκτάμηνο του 2015, ενώ περισσότεροι από 2.500 έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους.

Παρά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες, οι τελευταίες εβδομάδες έχουν σημαδευτεί από μια σειρά τραγωδιών, όπως η ανακάλυψη 71 σορών σε φορτηγό στην Αυστρία, και μια σειρά ναυαγίων ανοιχτά της Λιβύης.

Η κλιμάκωση της κρίσης προκάλεσε την Παρασκευή και την επικριτική παρέμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με τον γενικό γραμματέα Μπαν Κι-μουν να σημειώνει με νόημα πως χρειάζεται μια κοινή λύση στο πρόβλημα, με ανθρωπιά και «σε βάθος απαντήσεις».
Πηγή: skai.gr