«Η ενεργειακή βιωσιμότητα είναι θέμα πολιτικής βούλησης, που δεν υπάρχει ακόμη»

Αν οι κυβερνήσεις επιδείξουν πολιτική βούληση, ένας πλανήτης με καθαρή και βιώσιμη ενέργεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Φλυτζάνη-Στεφανοπούλου, καθηγήτρια ενεργειακής βιωσιμότητας στο Τμήμα Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Νανοκατάλυσης και Ενέργειας. Αν αυτό συμβεί, αισιοδοξεί ότι σε 15 έως 20 χρόνια η «εποχή του υδρογόνου» μπορεί να κάνει την εμφάνισή της.

Η κ.Φλυτζάνη-Στεφανοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και αποφοίτησε από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 1973. Έκανε το μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδα (1975) και το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1978). Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας και αρκετών εταιρειών, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ενώ το 2014 εξελέγη μέλος στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικής των ΗΠΑ.

Η έρευνά της εστιάζει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και «πράσινων» χημικών προϊόντων, έχοντας κατοχυρώσει εννέα σχετικές πατέντες. Οι νέου τύπου νανοκαταλύτες που ερευνά -υπήρξε και σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό "Science" προ μηνών- υπόσχονται να μειώσουν το κόστος παραγωγής των καθαρότερων καυσίμων του μέλλοντος, όπως του υδρογόνου.
Πηγή: skai.gr