Κλείσιμο

Αιματηρή λήξη της ομηρίας στην Κωνσταντινούπολη: Νεκρός ο εισαγγελέας & δράστες

Αιματηρή κατάληξη είχε η ομηρία του εισαγγελέα στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης. Μετά από επέμβαση των αρχών πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν οι δύο δράστες, ενώ λίγο αργότερα εξέπνευσε και ο πολύ σοβαρά τραυματισμένος εισαγγελέας, σύμφωνα με την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δύο από τους δράστες της ομηρίας του δικαστικού λειτουργού σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο δικαστήριο.

«Εξαιτίας των πυροβολισμών που ακούστηκαν στο γραφείο του εισαγγελέα, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε επιχείρηση», διευκρίνισε ο αρχηγός χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ενόπλοι κρατούσαν από το μεσημέρι όμηρο στα κεντρικά δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης τον τούρκο εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν, του 15χρονου εφήβου που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού του 2013.

Σύμφωνα με ανώτερους αστυνομικούς και δικαστικούς αξιωματούχους που μίλησαν στην εφημερίδα Hurriyet, οι δράστες είναι δυο, ενώ οι επαφές γίνονταν μέσω διαμεσολαβητή που επέλεξαν οι ένοπλοι. Οι δράστες πιστεύεται ότι ανήκαν στην ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C, που λογίζεται ως τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, οι τουρκικές Αρχές είχαν εκκενώσει το δικαστικό μέγαρο, ζητώντας από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να διακόψουν τη ζωντανή κάλυψη από το σημείο της ομηρίας, καθώς στις 15:35 εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει οι δράστες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Πλάνα που μετέδωσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πριν τη διακοπή των ζωντανών μεταδόσεων δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς να εισέρχονται στα δικαστήρια κατά τη διάρκεια της εκκένωσης.

Στη λίστα με τα αιτήματά τους, οι απαγωγείς ζητούσαν από τις Αρχές να ομολογήσουν ζωντανά πως είναι υπαίτιες για το θάνατο του Μπερκίν και να ασκηθούν διώξεις κατά των υπεύθυνων αστυνομικών σε «λαϊκό δικαστήριο».

Ο 15χρονος Μπερκίν πέθανε στις 11 Μαρτίου του 2014, μετά από 269 μέρες σε κατάσταση κόμματος. Τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το Γκεζί όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο της Αστυνομίας.
Πηγή: skai.gr