Επανεξετάζεται το σχέδιο αμερικανικής έξοδου από το Αφγανιστάν

Την επιβράδυνση του ρυθμού απόσυρσης των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε το Σάββατο από την Καμπούλ ο νέος αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ.

Απέφυγε πάντως να αναφέρει εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει και σενάριο επέκτασης της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, πέραν του 2016.

Αυτή τη στιγμή, υπηρετούν στο Αφγανιστάν περίπου 10.000 αμερικανοί ένστολοι. Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η αμερικανική δύναμη θα μειωθεί σταδιακά σε 5.000 άνδρες εντός του 2015, και τελικά θα περιοριστεί σε «επίπεδο πρεσβείας» το 2016.

Ωστόσο, μετά από 13 χρόνια πολέμου, η Ουάσιγκτον επανεξετάζει την ταχύτητα αποχώρησης των δυνάμεών της από τη μεσανατολική χώρα, προκειμένου να διασφαλίσει πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα θα «μείνει», σημείωσε ο κ. Κάρτερ.

Οι αφγανικές δυνάμεις ανέλαβαν την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας το 2014, υφιστάμενες βαρύτατες απώλειες, καθώς ο ρόλος της νατοϊκής δύναμης ISAF συρρικνωνόταν.

Η δήλωση Κάρτερ ουσιαστικά θέτει το πλαίσιο για τις συζητήσεις μεταξύ του κ. Ομπάμα και του αφγανού ομολόγου του, Ασράφ Γκάνι, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον τον Μάρτιο.
Πηγή: skai.gr