Κόντρα για το μεταναστευτικό την πρώτη μέρα επαφών ΗΠΑ-Κούβας

Σε αντιπαράθεση ήρθαν Ηνωμένες Πολιτείες και Κούβα γύρω, από τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου υψηλού επιπέδου μεταξύ τους, στόχος της οποίας είναι η αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η πολιτική των ΗΠΑ πρακτικά προβλέπει την αυτόματη παροχή άδειας διαμονής σε Κουβανούς μετανάστες που φτάνουν σε αμερικανικό έδαφος. Η Αβάνα καταγγέλλει, πως η εν λόγω στάση λειτουργεί ουσιαστικά ως θέλγητρο για εκατοντάδες Κουβανούς που επιχειρούν να διασχίσουν τα επικίνδυνα νερά της Καραϊβικής.

Μεταξύ άλλων, η κουβανική πλευρά σημειώνει, πως η πολιτική των ΗΠΑ ενθαρρύνει πολλούς Κουβανούς γιατρούς να εγκαταλείψουν τη χώρας τους, κάνοντας λόγο για «κατακριτέα διαρροή εγκεφάλων».

Κατά τις επαφές της Τετάρτης, οι ΗΠΑ απέρριψαν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τη μεταναστευτική πολιτική τους, δεσμεύθηκαν όμως πως θα αυξήσουν τις θαλάσσιες περιπολίες για λέμβους μεταναστών και πως παράτυποι μετανάστες που εντοπίζονται θα επαναπατρίζονται – στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι διαπραγματεύσεις στο κομμουνιστικό νησί συνεχίζονται σήμερα, Πέμπτη. Η Ουάσιγκτον ζητά την άρση των περιορισμών που υφίστανται οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα και διαβεβαιώσεις πως οι Κουβανοί πολίτες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην αμερικανική πρεσβεία.

Από την άλλη πλευρά, η Κούβα ζητά την αφαίρεσή της από τη λίστα κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία.
Πηγή: skai.gr