Έρευνα σε βάρος της τουρκικής εφημερίδας που αναδημοσίευσε το Charlie Hebdo

Έρευνα σε βάρος της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet λόγω της απόφασής της να αναδημοσιεύσει τέσσερις σελίδες από το «τεύχος των επιζώντων» του περιοδικού Charlie Hebdo άρχισαν οι τουρκικές Αρχές, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παρά το γεγονός ότι η Cumhuriyet επέλεξε να μην αναδημοσιεύσει το περίφημο πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo – που απεικονίζει τον δακρυσμένο προφήτη Μωάμεθ να δηλώνει «Εγώ είμαι Charlie» με τον υπέρτιτλο «Όλα είναι συγχωρημένα» – δυο δημοσιογράφοι της εφημερίδας υπογράφουν άρθρα προς τιμήν των 12 θυμάτων της επίθεσης που περιλαμβάνουν σε μικρό εικονίδιο το περίφημο πρωτοσέλιδο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δυο αρθρογράφοι της Cumhuriyet έχουν ήδη κληθεί στην εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν πρόκειται για τους δυο που υπογράφουν τα επίμαχα άρθρα.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η τουρκική Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο τυπογραφείο της Cumhuriyet και επέτρεψε την κυκλοφορία της μόνον αφότου επιβεβαιώθηκε πως το έντυπο δεν αναδημοσιεύει το εξώφυλλο με τον Μωάμεθ.

Το πρωί της Πέμπτης, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αποδοκίμασε ανοιχτά το πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo, κάνοντας λόγο για «πρόκληση» που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Άγκυρα.

Το Ισλάμ γενικά απαγορεύει την απεικόνιση του Μωάμεθ. Κατά το παρελθόν, το Charlie Hebdo είχε δημοσιεύσει σειρά γελοιογραφιών για τον Μωάμεθ και τον μουσουλμανισμό. Οι δυο ισλαμιστές που αιματοκύλισαν το περιοδικό στις 7 Ιανουαρίου φώναζαν στη συνέχεια «εκδικηθήκαμε για τον προφήτη».

Η Cumhuriyet είναι μια από τις σταθερά κοσμικές εφημερίδες της Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr