Αιματηρό τέλος με τρεις νεκρούς, περιλαμβανομένου του δράστη, στο Σίδνεϊ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση κατά του τρομοκράτη στο Σίδνεϊ, σύμφωνα με την αυστραλιανή αστυνομία, η οποία επιβεβαίωσε το θάνατο δύο ομήρων και του δράστη.

Στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) σημειώθηκε σειρά εκρήξεων, με τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας να εισβάλουν στο καφενείο Lindt Chocolat Cafe, όπου επί περίπου 17 ώρες ο 50χρονος ιρανός πρόσφυγας Χαρόν Μονίς κρατούσε πλήθος ομήρων.

Ακολούθησε έντονη και παρατεταμένη ανταλλαγή πυρών, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να εισέρχονται και αυτοί στο κτήριο πριν τη λήξη των πυροβολισμών.

Νεκρός έπεσε ο ίδιος ο δράστης και δυο όμηροι, ένας 34χρονος άνδρας και μια 38χρονη γυναίκα. Τέσσερα ακόμα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.




Η έφοδος των αστυνομικών άρχισε λίγη ώρα αφότου πέντε όμηροι βγήκαν από το κατάστημα, φέρνοντας τον αριθμό των σώων ομήρων σε 10, καθώς άλλα πέντε άτομα είχαν ξεφύγει νωρίτερα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν οι άμαχοι απελευθερώθηκαν κατόπιν διαπραγματεύσεων της αστυνομίας με τον Μονίς ή εάν δραπέτευσαν.

Το καφενείο ελέγχθηκε από πυροτεχνουργούς με ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών, όμως δεν εντοπίστηκε κανένας εκρηκτικός μηχανισμός. Νωρίτερα, αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετεδιδαν πως ο Μονίς ισχυριζόταν πως είχε τοποθετήσει εκρηκτικά σε τέσσερα σημεία, δυο μέσα στο κατάστημα και άλλα δυο σε αδιευκρίνιστους χώρους στην οικονομική ζώνη του Σίδνεϊ, όπου βρίσκεται άλλωστε το Lindt Chocolat Cafe.

Οι εν λόγω ισχυρισμοί ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν από την Αστυνομία.

Η ταυτότητα του δράστη

Ο 50χρονος Μονίς γεννήθηκε στο Ιράν όμως έλαβε πολιτικό άσυλο στην Αυστραλία το 1996.

Ήταν επί χρόνια «γνώριμος» της Αστυνομίας, καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες για συνέργεια στη δολοφονία της πρώην συζύγου του και για σεξουαλική επίθεση εναντίον μιας άλλης γυναίκας το 2002. Ήταν ελεύθερος χάρη σε χρηματική εγγύηση που είχε καταβάλει.

Επιπλέον, το 2013 καταδικάστηκε σε 300 ώρες κοινωφελούς εργασίας καθότι ταχυδρόμησε προσβλητικές επιστολές στις οικογένειες αυστραλών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος είχε αποκαλέσει τα γράμματά του «λουλούδια συμβουλών».

Πηγή: skai.gr