Κένυα: Ο πρόεδρος της χώρας «ξήλωσε» την ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας

O πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, απομάκρυνε όλη σχεδόν την ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας μετά το σημερινό μακελειό σε λατομείο της χώρας, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το συνεχιζόμενο κύμα βίας από μέρους της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ.

Οι πολίτες της Κένυας επικρίνουν την αδυναμία της κυβέρνησής να αποκρούσει τις επιθέσεις της αλ Σεμπάμπ, που από το 2013 έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους. Τα χτυπήματα αυτά εξαπολύονται ως αντίποινα για τη συμμετοχή της Κένυας στη στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία.

Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει.

Ο Κενυάτα δεχόταν πιέσεις να απομακρύνει από τη θέση τον επικεφαλής της αστυνομίας, Ντέιβιντ Κιμάγιο καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Τζόζεφ όλε Λένκου ήδη από πέρσι, μετά την επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, όπου έχασαν τη ζωή τους 67 άνθρωποι.

Σε διάγγελμά του προς το λαό της Κένυας, ο πρόεδρος δήλωσε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση του Κιμάγιο, ενώ υπουργό εσωτερικών όρισε τον Τζόζεφ Νκαϊσερι, υποστράτηγο εν αποστρατεία.

Στην σημερινή επίθεση, ένοπλοι κατέλαβαν εξαπίνης τους δεκάδες εργαζόμενους, οι οποίοι εκείνη την ώρα κοιμούνταν σε σκηνές, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Στην ίδια περιοχή τον περασμένο μήνα είχαν σκοτωθεί 28 άνθρωποι, όταν αντάρτες της Σεμπάμπ κατέλαβαν λεωφορείο με προορισμό το Ναϊρόμπι.

«Οι αντάρτες ξεχώρισαν τους μουσουλμάνους ομήρους διατάζοντας τους μη μουσουλμάνους να ξαπλώσουν στο έδαφος» και κατόπιν τους εκτέλεσαν πυροβολώντας τους «στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας ενώ ένας άλλος κατέθεσε ότι δύο από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν.

«Δεν κάνουμε συμβιβασμούς στις πεποιθήσεις μας, είμαστε αμείλικτοι στις επιδιώξεις μας, αδίστακτοι ενάντια σε όσους δεν πιστεύουν και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να υποστηρίξουμε στους μουσουλμάνους αδελφούς μας που πλήττονται από την Κένυα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αλί Μοχάμουντ Ρέιτζ.

Μερίδα της αντιπολίτευσης στην Κένυα, όπως το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ράιλα Οντίνγκα, κρίνει ότι η δράση των κενυατικών ένοπλων δυνάμεων στη Σομαλία κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην ασφάλεια της χώρας και επιμένει στην επιστροφή τους. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters