Η Βρετανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή στην ιστορία της

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή στην ιστορία της και από το 2005 έως τώρα έχει αποτρέψει περίπου 40 μεγάλες επιθέσεις από βομβιστές αυτοκτονίας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι.

«Όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας μας λένε ότι η απειλή που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι πιο επικίνδυνη από ότι σε οποιαδήποτε στιγμή πριν ή μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη» ανέφερε σε ομιλία της η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας.

Η Μέι πρόσθεσε ότι έχουν αποτραπεί περίπου 40 τρομοκρατικές ενέργειες από το 2005, όταν τέσσερις νεαροί Βρετανοί πραγματοποίησαν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο, σκοτώνοντας 52 ανθρώπους.

Μεταξύ των τρομοκρατικών ενεργειών που απετράπησαν ήταν επιθέσεις ενόπλων, όπως αυτή στο Μουμπάι της Ινδίας, μια συνωμοσία με στόχο την ανατίναξη του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου, η κατάρριψη αεροσκαφών αλλά κι ένα σχέδιο για τη δολοφονία ενός Βρετανού πρέσβη και Βρετανών στρατιωτικών, όπως είπε η Μέι. «Σχεδόν όλες αυτές οι επιθέσεις έχουν αποτραπεί. Αλλά... οι τρομοκράτες χρειάζεται να φανούν τυχεροί μόνο μία φορά» ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί πως οι Βρετανοί πολίτες που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ αποτελούν μία από τις πιο σοβαρές απειλές.

Η Μέι σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την προσεχή Τετάρτη το νέο νομικό πλαίσιο κατά των τρομοκρατών που θα καθιστά ευκολότερο για τις υπηρεσίες ασφαλείας να παρακολουθούν τις κινήσεις τους στο Διαδίκτυο, αλλά και να ελέγχουν αν ριζοσπαστικοποιημένοι μαχητές πετούν προς τη Βρετανία.

Με το νέο νομικό πλαίσιο οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα παρέχουν κάλυψη για λύτρα και στις αεροπορικές εταιρείες θα απαγορεύεται να πραγματοποιούν πτήσεις αν παραλείπουν να δώσουν στοιχεία σχετικά με τους επιβάτες που έχουν προορισμό τη Βρετανία. Στα μέτρα επίσης συμπεριλαμβάνεται το να δοθεί η δυνατότητα στην αστυνομία να κρατάει μέχρι και 30 ημέρες τα διαβατήρια Βρετανών και ξένων υπηκόων για τους οποίους υπάρχουν υποψία ότι το ταξίδι τους στη Βρετανία σχετίζεται με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Την Κυριακή κορυφαίος αξιωματικός της αστυνομίας του Λονδίνου ανέφερε ότι οι αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια ενδεχόμενη επίθεση «μοναχικού λύκου» τονίζοντας ότι εφέτος έχουν αποτραπεί τέσσερις ή πέντε πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Μαρκ Ρόλεϊ, κορυφαίος αξιωματικός της αστυνομίας, επικεφαλής της ειδικής διεύθυνσης (Specialist Crime and Operations Directorate, SC&O) για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι οι βρετανικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους κι έχουν συλλάβει 271 υπόπτους το τρέχον έτος.

Περίπου οι μισοί Βρετανοί που ταξιδεύουν στη Συρία δεν είναι «γνωστοί» στις αρχές, καθώς έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα, είπε ο Ρόλεϊ.

Η Βρετανία αύξησε το επίπεδο του συναγερμού κατά της τρομοκρατίας στο δεύτερο υψηλότερο σημείο τον Αύγουστο, λέγοντας ότι μια επίθεση είναι πλέον «πολύ πιθανή».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters