Συναντήσεις Μπάιντεν με Ερντογάν και Νταβούτογλου

Το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το μέτωπο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπαιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ενημέρωσε διαπιστευμένους δημοσιογράφους, υπό καθεστώς ανωνυμίας, για το ταξίδι του Μπάιντεν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, κάλεσε τις δυο πλευρές στο νησί «να επιστρέψουν στις συνομιλίες» και «να αποφεύγουν τις εντάσεις».

Απέρριψε παράλληλα τουρκικό αίτημα για «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα για την αμερικανική πλευρά».

Το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα φτάσει στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Ποροσένκο και άλλους ηγέτες της χώρας.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου το ίδιο βράδυ θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Το Σάββατο, θα μιλήσει στη σύνοδο της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council, με θέμα την οικονομία και την ενέργεια και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ