Μόσχα: Στην πρόταση Πούτιν για εκεχειρία δεν περιλαμβάνεται το καθεστώς της Aν. Ουκρανίας

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρίνισε την Τετάρτη ότι η πρόταση του ρώσου προέδρου για βήματα προς μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία δεν συμπεριλαμβάνει μια πρόταση για το καθεστώς της περιοχής, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωνε την προετοιμασία των προτάσεών της για τις νέες κυρώσεις στην Ρωσία.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε για το καθεστώς των περιοχών που διεκδικούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ο Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι «δεν είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Είναι μια πρόταση για τα μέτρα άμεσης προτεραιότητας και όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα περαιτέρω διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά της, η Κομισιόν ετοίμασε τις προτάσεις της για τις νέες κυρώσεις που αναμένεται να επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία, αλλά σύμφωνα με τις Βρυξέλλες η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η οριστικοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν σημειώθηκε την ημέρα κατά την οποία το Κίεβο και η Μόσχα ανακοίνωσαν πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να σταματήσει η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

«Οι προτάσεις (για τις νέες κυρώσεις) θα υποβληθούν στα κράτη μέλη και αυτά θα αποφασίσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του πεδίου», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Οι κυρώσεις που προτείνει να επιβληθούν η Κομισιόν περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης των δημόσιων ρωσικών επιχειρήσεων των κλάδων της άμυνας και του πετρελαίου στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τον περιορισμό της παροχής υπηρεσιών από ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας στη Ρωσία, καθώς και τη διεύρυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προϊόντων «διπλής χρήσης» (πολιτικής και στρατιωτικής) από την ΕΕ στη Ρωσία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η Επιτροπή δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες όσον αφορά τις προτάσεις που υπέβαλε, όμως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της πως αφορούν «την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, την άμυνα, τα προϊόντα διπλής χρήσης και ευαίσθητες τεχνολογίες», πεδία που έχουν ήδη στοχοθετηθεί στους προηγούμενους γύρους ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Τα κράτη μέλη αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με τις νέες κυρώσεις έως μεθαύριο Παρασκευή.

Πάντως, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχουν οι κυρώσεις αυτές στις οικονομίες τους.

Ιδιαίτερα η Τσεχία ανησυχεί για τον μηχανολογικό της κλάδο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μποχούσλαβ Σομπότκα στο πρακτορείο ειδήσεων CTK. Διπλωμάτες ωστόσο σημείωσαν πως δεν αναμένουν ότι η Πράγα θα ασκήσει βέτο στα νέα μέτρα. Παράλληλα από ορισμένες πλευρές αμφισβητείται το κατά πόσον οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές.
Πηγή: skai.gr