Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τη συνάντηση Πούτιν-Ποροσένκο η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι οι συνομιλίες που πρόκειται να διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Μινσκ ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, είναι απίθανο να αποφέρουν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Μια ημέρα μετά την επίσκεψη υψηλού συμβολισμού που πραγματοποίησε στο Κίεβο, η κ. Μέρκελ επανέλαβε πως αυτό που χρειάζεται είναι μία πολιτική λύση, καθώς δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Σημειώνεται πως, στο πιο ξεκάθαρο μήνυμα του Βερολίνου όσον αφορά την πολιτική λύση της ουκρανικής κρίσης, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει ταχθεί εμμέσως πλην σαφώς υπέρ μίας ομοσπονδιακής λύσης στην Ουκρανία, που θα έδινε σημαντικό βαθμό αυτονομίας στους ρωσόφωνους πληθυσμούς της ανατολής.

Πούτιν και Ποροσένκο πρόκειται να συναντηθούν στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στις 26 Αυγούστου. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γιούχτ και ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έντινγκερ, καθώς θα συζητηθούν επίσης η εμπορική σχέση της Ουκρανίας με τις Βρυξέλλες και η ασφάλεια της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

«Η επίσκεψή μου στο Κίεβο ήταν προετοιμασία για μια τέτοια συνάντηση [ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ποροσένκο] η οποία βέβαια δεν θα έχει αποτέλεσμα κάποια σημαντική λύση», δήλωσε η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Όμως πρέπει να μιλάς με τον άλλο αν θέλεις να βρεις λύσεις», προσέθεσε, συμπληρώνοντας πως η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει τις δύο πλευρές να υπερβούν τις διαφορές τους σε θέματα από την αποκέντρωση μέχρι τις εμπορικές σχέσεις και τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η κ. Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει κάτι που θα έβλαπτε τη Ρωσία και θέλει αντίθετα να έχει καλές εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters, Newsdesk ΣΚΑΪ