Κλείσιμο

Η Σερβία θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε σήμερα ότι η Σερβία θα αναγνωρίσει το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ή μη του Μαυροβουνίου.
"Η Σερβία θα σεβαστεί το τελικό αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση των επίσημων τελικών αποτελεσμάτων», δήλωσε ο κ. Κοστούνιτσα μιλώντας στον Τύπο.
"Το δημοψήφισμα είναι σημαντικό. Καμία αμφιβολία δεν μπορεί να το κηλιδώσει. Κάθε ψήφος πρέπει να επαληθευτεί», τόνισε ο κ. Κοστούνιτσα επαναλαμβάνοντας ότι «η Σερβία θα σεβαστεί πλήρως το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
"Θα πούμε περισσότερα όταν θα δούμε τα τελικά αποτελέσματα, η περίοδος των αγωγών και των εξετάσεών τους είναι εμπρός μας αλλά οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ποτγκόριτσα», πρόσθεσε ο κ. Κοστούνιτσα.
Ο σέρβος πρωθυπουργός έκανε τις ανωτέρω δηλώσεις κατά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για το Μαυροβούνιο, Μίροσλαβ Λάτσακ που επισκέπτεται το Βελιγράδι.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος οι Μαυροβούνιοι ψήφισαν σε ποσοστό 55,50% υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους από τη Σερβία.
Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής ο Σλοβάκος διπλωμάτης Φράντισεκ Λίπκα διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγμαμμα για την υποβολή ενστάσεων ή αγωγών στις τοπικές εκλογικές επιτροπές είναι 72 ώρες από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες και το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση αγωγών στην επιτροπή για το δημοψήφισμα σε γενικό επίπεδο για όλη τη χώρα είναι 72 ώρες από τη στιγμή της ανακοίνωσης των μερικών αποτελεσμάτων, δηλαδή μέχρι σήμερα (Τρίτη) το πρωί.
Καταλήγοντας ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι «η Σερβία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο», αφότου επικυρωθεί το δημοψήφισμα.
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου αμέσως μόλις αυτά ανακοινωθούν επισήμως.
Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω είναι οι πρώτες επίσημες δηλώσεις σέρβων ανώτατων αξιωματούχων από την Κυριακή, οπότε διεξήχθη στο δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr