Στο κυνήγι του Βρετανού τζιχαντιστή δήμιου

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό στο Λονδίνο οι έρευνες του αντιτρομοκρατικού τμήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και της υπηρεσίας ασφαλείας MI5 για την ταυτοποίηση του τζιχαντιστή αντάρτη που εμφανίζεται σε βίντεο του Ισλαμικού Κράτους να αποκεφαλίζει τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κάμερον είχε παραδεχθεί πως είναι «όλο και πιο πιθανό» να πρόκειται για Βρετανό υπήκοο, καθώς η προφορά του στο βίντεο είναι καθαρά βρετανική.

Οι Αρχές ασφαλείας φέρονται να είναι πεπεισμένες πως η προφορά του δράστη είναι λονδρέζικη ή έστω από την ευρύτερη νοτιοανατολική Αγγλία – από τις κομητείες του Κεντ ή του Έσεξ.

Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος άνδρας ταξίδεψε στη Συρία κάποια στιγμή μέσα στην τελευταία τριετία. Πηγή της εφημερίδας Guardian προσθέτει πως πρόκειται για αρχηγό ομάδας Βρετανών τζιχαντιστών με έδρα τη Συρία. Μάλιστα η εφημερίδα γράφει πως ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του «Τζον» και πως πιθανότατα είναι από το Λονδίνο.

Επικαλούμενη πρώην όμηρο, η εφημερίδα αναφέρει πως ο «Τζον» και δύο ακόμα Βρετανοί τζιχαντιστές είναι οι κύριοι φρουροί ξένων ομήρων στη Ράκκα, προπύργιο των ισλαμιστών στη Συρία. Μάλιστα οι όμηροι αποκαλούσαν την τριάδα των Βρετανών απαγωγέων τους «Μπιτλς», λόγω της καταγωγής τους.

Ο ίδιος Βρετανός τζιχαντιστής φέρεται να ήταν ο βασικός διαπραγματευτής κατά τη διάρκεια συνομιλιών για την απελευθέρωση 11 ομήρων του Ισλαμικού Κράτους νωρίτερα μέσα στο έτος, οι οποίοι παραδόθηκαν τελικά σε Τούρκους αξιωματούχους μετά την καταβολή λύτρων.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να εντοπίσουν στοιχεία που να συνδέουν τον δράστη του βίντεο με τη βάση δεδομένων που διατηρούν με πληροφορίες για τους αναγνωρισθέντες Βρετανούς που έχουν ενταχθεί σε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Παράλληλα ελέγχονται διαδικτυακά φόρουμ και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από λογαριασμούς που συνδέονται με ισλαμιστικές οργανώσεις.

Συνολικά υπολογίζεται πως περί τους 400 Βρετανούς έχουν προσχωρήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ συνολικά εκτιμάται πως ένας στους τέσσερις ξένους τζιχαντιστές στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής προέρχεται από τη Βρετανία.

Την ίδια ώρα η Μητροπολιτική Αστυνομία προειδοποιεί πως «η παρακολούθηση, το κατέβασμα ή η διάδοση» του βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ μπορεί να συνιστά αδίκημα υπό τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον, εν τω μεταξύ, επιστρέφει στην Κορνουάλη για να συνεχίσει τις διακοπές με την οικογένειά του, μετά την εσπευσμένη επιστροφή του στο Λονδίνο την Τετάρτη για σύσκεψη με αξιωματούχους ασφαλείας. Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Κάμερον θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικά τηλεφωνήματα και ενημερώσεις για τις έρευνες για τον Βρετανό τζιχαντιστή και για τις εξελίξεις στο Ιράκ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο