Κάμερον: «Δε θα εμπλακούμε σε πόλεμο στο Ιράκ»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε ότι η χώρα δε θα εμπλακεί σε έναν νέο πόλεμο στο Ιράκ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο κ. Κάμερον τόνισε ότι Βρετανοί στρατιώτες δε θα αναπτυχθούν στο ιρακινό έδαφος. «Δε θα στείλουμε τον βρετανικό στρατό», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο κ. Κάμερον είχε δηλώσει ότι ο ρόλος της Βρετανίας δε θα περιοριστεί απολύτως στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει αρχίσει να παρέχεται στους διωκόμενους από τους τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους.

«Βοηθάμε τους Κούρδους και συνεργαζόμαστε με την ιρακινή κυβέρνηση. Και προφανώς συνεργαζόμαστε με γείτονες και συμμάχους για να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στο Ισλαμικό Κράτος. Έχουμε πει ότι αν οι Κούρδοι, οι πεσμεργκά θέλουν να πάρουν όπλα από εμάς, αυτό είναι κάτι που θα εξετάζαμε θετικά», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Κάμερον.

Άρθρο του Βρετανού ηγέτη στην «Sunday Telegraph» προειδοποιούσε για κινδύνους που δημιουργεί και το για το Ηνωμένο Βασίλειο η προσπάθεια του Ισλαμικού Κράτους να δημιουργήσει ένα «τρομοκρατικό χαλιφάτο» στις ακτές της Μεσογείου. Είχε αναφερθεί σε αγώνα της Δύσης εναντίον μίας «δηλητηριώδους ιδεολογίας», κάτι που είχε εκληφθεί από πολλούς ως ένδειξη πρόθεσης στρατιωτικής εμπλοκής στο Ιράκ.

Οι πρωινές δηλώσεις του κ. Κάμερον ακολούθησαν την παραδοχή από τη βρετανική κυβέρνηση ότι μικρός αριθμός στρατιωτών των βρετανικών ειδικών δυνάμεων βρέθηκαν για λίγες ώρες στην Ιρμπίλ, για πρώτη φορά από το 2009, ώστε να προετοιμάσουν ανθρωπιστική επιχείρηση διάσωσης των Γεζίντι που έχουν εκτοπιστεί.

Στη βρετανική επιχείρηση στο Ιράκ, που για την ώρα περιορίζεται αποκλειστικά σε ρίψεις πακέτων βοήθειας και αναγνώριση εδάφους, συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη που έχουν ως βάση το Ακρωτήρι στην Κύπρο, όπου βρέθηκε και ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης