Προειδοποίηση για κίνδυνο «διολίσθησης» στην Ουκρανία από Γερμανία

Για πραγματικό κίνδυνο η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία να «ολισθήσει» σε μία γενικευμένη σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έκανε λόγο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, λίγο πριν αρχίσει στο Βερολίνο η συνάντηση του ίδιου με τους ομόλογους του της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας, το βράδυ της Κυριακής.

Τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια «απευθείας σύγκρουση ανάμεσα στις ουκρανικές και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Στόχος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο είναι να «επιτευχθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της κήρυξης μιας εκεχειρίας», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός, τονίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει «καμιά εγγύηση» για την επιτυχία των προσπαθειών που καταβάλλονται.

Πάντως, ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε ελπίδες ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για να επιτραπεί στη ρωσική οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει εντέλει στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα μέσα σε επιδεινωμένο διπλωματικό κλίμα, αφότου το Κίεβο ισχυρίστηκε νωρίτερα την Κυριακή πως φάλαγγα ρωσικών αρμάτων, πέρασε τα σύνορα και κατευθύνθηκε προς ένα χωριό στο νότιο τμήμα της ανατολικής επαρχίας Λουχάνσκ, σε περιοχή που ελέγχεται από δυνάμεις ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Ανάμεσα στα οχήματα που πέρασαν σε ουκρανικό έδαφος βρίσκονται και τρεις εκτοξευτήρες τύπου Grad, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Αντρίι Λισένκο.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο νέος «πρωθυπουργός» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, δήλωσε πως οχηματοπομπή 150 τεθωρακισμένων αρμάτων κατευθυνόταν από τη Ρωσία προς την Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσει στρατιωτικά τους αντάρτες. Τα οχήματα συνοδεύουν 1.200 ένοπλοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. έχουν λάβει τέσσερις μήνες εκπαίδευσης στη Ρωσία.

To Κρεμλίνο διέψευσε τις τους ισχυρισμούς Ζαχαρτσένκο. «Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν παραδίδουμε κανενός είδους στρατιωτικό εξοπλισμό εκεί κάτω», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα πρακτορεία ειδήσεων.

Η Γερμανία είχε ζητήσει από τη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις Ζαχαρτσένκο. Δύση και Κίεβο κατηγορούν τη Ρωσία πως εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους αντάρτες, κατηγορία την οποία η Μόσχα απορρίπτει εμφατικά.

Την Παρασκευή, η Ουκρανία ισχυρίστηκε πως κατέστρεψε μέρος ρωσικής αρματοπομπής που παραβίασε τα σύνορα, με τη Ρωσία να απαντά πως δεν υπήρξε οιαδήποτε συμπλοκή ή παραβίαση της μεθορίου.

Η καταγγελίες του Κιέβου έρχονται λίγες ώρες αφότου οι αντάρτες κατέρριψαν ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος τόπου MiG-29 πάνω από το Λουχάνσκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters