Τζον Κέρι, Χίλαρι Κλίντον και Τουρκία παρακολουθούσε η Γερμανία (;)

Τηλεφωνικές συνομιλίες των αμερικανών υπουργών Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και Τζον Κέρι κατέγραψαν, «κατά λάθος», οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Η συνομιλία του κ. Κέρι υπεκλάπη το 2013 και της κ. Κλίντον, με τον Κόφι Ανάν, το 2012.

Το περιοδικό, που δεν αναφέρει τις πηγές του, υπογραμμίζει πως οι παρακολουθήσεις έγιναν κατά λάθος και ότι οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν πραγματικοί στόχοι της γερμανικής υπηρεσίας BND.

Γερμανός αξιωματούχος που μίλησε στο «Spiegel» αποκάλεσε «ηλιθιότητα» το γεγονός ότι οι καταγραφές δεν καταστράφηκαν αμέσως.

Παράλληλα, το δημοσίευμα του «Der Spiegel» επικαλείται ένα απόρρητο έγγραφο της BND, που χρονολογείται από το 2009, και αναφέρει την Τουρκία ως στόχο για συλλογή πληροφοριών. Άγκυρα και Βερολίνο είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του NATO.

Η εν λόγω αποκάλυψη, εφόσον επιβεβαιωθεί, μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο, καθότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επανειλημμένα επικρίνει την Ουάσιγκτον για τις μυστικές παρακολουθήσεις αξιωματούχων συμμαχικών κρατών, τις οποίες αποκάλυψε το 2013 ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την BND.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ