Στον «αέρα» η ρωσική ανθρωπιστική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία

Στο «αέρα» βρίσκεται η ρωσική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, αφότου το Κίεβο διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στη ρωσική οχηματοπομπή 280 φορτηγών να εισέλθουν σε ουκρανικό έδαφος σε περίπτωση που συνοδεύεται από ρώσους στρατιώτες ή προσωπικό του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Μόσχας.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία συνοδεία από του υπουργείο εκτάκτων καταστάσεων της Ρωσίας ή από το στρατό. Τα πάντα θα είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, Βαλέρι Τσάλι.

«Το φορτίο θα φορτωθεί σε άλλα οχήματα [στα σύνορα] από τον Ερυθρό Σταυρό», συμπλήρωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η πομπή βρίσκεται καθοδόν προς τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, έχοντας ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης από την περιοχή της Μόσχας.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η ρωσική αυτοκινητοπομπή θα συνοδευτεί σε ουκρανικό έδαφος από εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το πρωί, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν δήλωση του εκπροσώπου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πως «όλα έχουν συμφωνηθεί με την Ουκρανία».

Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία πως οιαδήποτε μορφή επέμβασης στο έδαφος της Ουκρανίας θα ήταν «απαράδεκτη» και θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον κ. Πούτιν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ως «πρόσχημα» για «μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass, το κομβόι μεταφέρει κυρίως τρόφιμα, 400 τόνους σταριού, 100 τόνους ζάχαρης, 54 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού αλλά και 12.000 υπνόσακους και 69 φορητές ηλεκτρογεννήτριες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ