Φύγετε από τη Λιβύη, λένε στους πολίτες τους Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία

Έκκληση στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το ταχύτερο δυνατό τη Λιβύη απηύθυναν την Κυριακή Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω των πολύνεκρων συγκρούσεων που μαίνονται κατά τις τελευταίες εβδομάδες στη βορειοαφρικανική χώρα.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες των ευρωπαϊκών κρατών ανακοινώθηκαν λίγες ώρες αφότου οχηματοπομπή της πρεσβείας της Βρετανίας χτυπήθηκε από πυρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των οχημάτων έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη. Από την επίθεση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών στη Βεγγάζη, λόγω αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτών που είναι πιστοί σε έναν αποστάτη στρατηγό και ισλαμικών πολιτοφυλακών, σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Βαρύς είναι και ο φόρος αίματος στην Τρίπολη, όπου κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες τουλάχιστον 97 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μάχες μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών, με επίκεντρο το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο αερολιμένας παραμένει κλειστός από τις 13 Ιουλίου.

Παράλληλα, ακόμα 23 άμαχοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους λόγω επίθεσης με ρουκέτα που έπληξε το σπίτι όπου διέμεναν στην Τρίπολη, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο της Αιγύπτου MENA και το Γαλλικό Πρακτορείο. Αρκετά ή όλα τα θύματα ήταν αιγύπτιοι εργάτες.

Πέραν των ΗΠΑ, και των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρά, το Βέλγιο έχει συστήσει στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν τη χώρα ήδη από την 16η Ιουλίου, ενώ την ίδια οδηγία έχουν εκδώσει η Τουρκία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Πολλές ακόμη χώρες αποθαρρύνουν τα ταξίδια στη Λιβύη, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία.

Οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει και την αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εγκαταλείψει τη Λιβύη από τα μέσα του Ιουλίου.

Η ανομία είναι κυρίαρχο φαινόμενο στην μετα-Γκαντάφι Λιβύη, καθώς οι διαδοχικές ασταθείς κυβερνήσεις δεν έχουν κατορθώσει να συγκροτήσουν αξιόπιστες και ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, με συνέπεια να πρέπει να στηρίζεται σε αντιμαχόμενες πολιτοφυλακές και άλλες ένοπλες ομάδες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ