Στρατιώτες και αστυνομικούς στέλνουν Ολλανδία και Αυστραλία στα συντρίμμια του Boeing

Την αποστολή στρατιωτών και ένοπλων αστυνομικών, οι οποίοι θα αναλάβουν να ασφαλίσουν το σημείο όπου καταρρίφθηκε και συνετρίβη το Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, ετοιμάζουν η Ολλανδία και η Αυστραλία.

Στόχος της αποστολής θα είναι να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση ερευνητών στο χώρο της τραγωδίας, προκειμένου να εντοπιστούν και να ανασυρθούν οι σοροί όλων των επιβαινόντων στο μοιραίο αεροπλάνο.

Στην πτήση MH17 επέβαιναν 298 άτομα, εκ των οποίων οι 193 ήταν ολλανδοί υπήκοοι. Εικοσι-οκτώ από τα θύματα ήταν αυστραλοί πολίτες. Οι ολλανδοί ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει την ταυτοποίηση των πτωμάτων έχουν συμπεράνει πως συνολικά έχουν βρεθεί μόλις 227 σοροί, με τις υπόλοιπες 69 να παραμένουν «παγιδευμένες» στα συντρίμμια.

Άγνωστο παραμένει όμως το πώς η ένοπλη δύναμη θα συνυπάρξει με τους φιλορώσους αντάρτες, οι οποίοι, εννέα ημέρες μετά την κατάρριψη, διατηρούν τον έλεγχο της περιοχής.

Τόσο οι αυτονομιστές όσο και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κηρύξει εκεχειρία γύρω από το σημείο της συντριβής, όμως υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις σε απόσταση μόλις 60 χιλιομέτρων, στα περίχωρα της πόλης του Ντόνετσκ.

Παράλληλα, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλειας και της Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαμηνύουν πως οι αντάρτες είναι έτοιμοι να δεχτούν μόνο 25 με 35 μέλη ξένων αντιπροσωπειών. Οι ίδιοι παρατηρητές αναφέρουν επίσης πως έχουν παρατηρήσει την ξαφνική επανεμφάνιση περιουσιακών στοιχείων των θυμάτων που είχαν κλαπεί.

Η Ολλανδία έχει αναλάβει να ηγηθεί της διεθνούς έρευνας για την κατάρριψη του Boeing. Η Χάγη έχει ακυρώσει άδειες στρατιωτικού προσωπικού ενόψει της αποστολής, ενώ η Καμπέρα έχει αποφασίσει να στείλει 190 αστυνομικούς και μικρό αριθμό στρατιωτών.

Σημειώνεται πως η μετακίνηση μίας ξένης ένοπλης δύναμης πρέπει να εγκριθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ