Ανοιχτό σε παράταση της 12ωρης εκεχειρίας το Ισραήλ, πέρασαν τους 1.000 οι νεκροί

Προς αποδοχή της έκκλησης της διεθνούς κοινότητας για παράταση της 12ωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, που εκπνέει στις 20:00 το βράδυ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) κλίνει το Ισραήλ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται τα πρακτορείο Reuters και Associated Press.

Ειδικότερα, η πηγή του AP ανέφερε πως το Τελ Αβίβ εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της κατάπαυσης του πυρός για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

«Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, δεν υπάρχει λόγος να εμποδίσουμε τους κατοίκους της Γάζας να συγκεντρώσουν προμήθειες», τόνισε η πηγή του Reuters. «Ο πόλεμός μας δεν είναι εναντίον του πληθυσμού».

Υπογράμμισε όμως πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίζουν το έργο εντοπισμού και καταστροφής των σηράγγων μέσω των οποίων μαχητές της Χαμάς διεισδύουν σε ισραηλινό έδαφος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από τη Χαμάς.

Το κάλεσμα για παράταση της 12ωρης διμερούς απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ παρόντος και αξιωματούχου της Ε.Ε, οι οποίοι συνεδρίασαν στο Παρίσι, όπως δήλωσε μετά το πέρας των επαφών ο γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς.

Μιλώντας χθες Παρασκευή, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι σχολίασε πως υπάρχουν ακόμα ορισμένες διαφορές στην «ορολογία» προκειμένου να συμφωνηθεί το «τελικό πλαίσιο» που θα διέπει μία μακρόπνοη εκεχειρία.

Εν τω μεταξύ, το «φράγμα» των 1.000 νεκρών ξεπερνά πλέον ο τραγικός απολογισμός στη Γάζα, μετά από 19 ημέρες βομβαρδισμών και συγκρούσεων, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε απότομα το Σάββατο, καθώς, στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονται σε ερειπωμένες, βομβαρδισμένες περιοχές, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 100 πτώματα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ