Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια λέει ο πρόεδρος του Μαλί, δεν επιβεβαιώνει το Παρίσι

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τον εντοπισμό ή μη του «κουφαριού» του αγνοούμενου αεροπλάνου της κρατικής αλγερινής εταιρείας Air Algerie, με 116 επιβαίνοντες, που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 4:55 (ώρα Ελλάδος) τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τον εντοπισμό των συντριμμιών της αγνοούμενης πτήσης AH 5017 ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Μαλί, Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα συντρίμμια φέρονται να εντοπίστηκαν μεταξύ των πόλεων Κιντάλ και Αγκουελόκ, στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ανακοίνωση του υπεύθυνου συντονιστή του στρατού της Μπουργκίνα Φάσο, Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, ο οποίος δήλωσε στο Associated Press πως τα συντρίμμια έχουν εντοπιστεί στο βόρειο Μάλι, συμπληρώνοντας μάλιστα πως έχουν βρεθεί και πτώματα. Ο ίδιος είχε πει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το σημείο της συντριβής βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της συνοριογραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες.

Ωστόσο, οι εν λόγω πληροφορίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από το Παρίσι, με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει το βράδυ της Πέμπτης πως η Γαλλία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροπλάνου «για όσο χρειαστεί» και πως θα χρησιμοποιήσει κάθε στρατιωτικό μέσο που διαθέτει στην Αφρική στο πλαίσιο των ερευνών.

Από τους 116 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, οι 51 ήταν γάλλοι πολίτες.

«Η έρευνα θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να βρούμε αυτό το αεροπλάνο», σημείωσε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας πως ακόμα «δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τα αίτια» της εξαφάνισης του αεροσκάφους.

Στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου συμμετέχουν γαλλικά μαχητικά Mirage. Η Γαλλία διαθέτει ισχυρή στρατιωτική δύναμη στο Μαλί.

Σημειώνεται πάντως πως ακόμα το Παρίσι δεν έχει καν δηλώσει με βεβαιότητα  πως το αεροπλάνο συνετρίβη, με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς να σημειώνει πως «κατά πάσα πιθανότητα» μιλάμε για συντριβή.

Σε διάψευση των πληροφοριών περί εντοπισμού του αεροπλάνου προέβη και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του σκάφους, η ισπανική Swiftair, η οποία το ναύλωνε στην Air Algerie.

Το αεροσκάφος, τύπου MD83, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 4:55 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, λίγη ώρα αφότου ο πιλότος φέρεται να ζήτησε αλλαγή πορείας, λόγω κακοκαιρίας. Το αεροπλάνο ανήκει στην μεγάλη ισπανική εταιρεία Swiftair, και ναυλωνόταν. από τον κρατικό αερομεταφορέα της Αλγερίας.

Πέραν των 51 Γάλλων, στο αεροσκάφος βρίσκονταν επίσης 24 επιβάτες από την Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ από τον Λίβανο, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί, δύο Λουξεμβούργιοι και από ένας από το Μαλί, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Καμερούν, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και την Ελβετία.

Δεν διευκρινίστηκε τι υπηκοότητας ήταν οι υπόλοιποι επιβάτες, ωστόσο νωρίτερα το κρατικό ραδιόφωνο της Αλγερίας είχε μεταδώσει ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και έξι Αλγερινοί.

Τα έξι μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου ήταν ισπανοί υπήκοοι.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ