Κινεζικό κατασκοπευτικό σκάφος θα παρακολουθήσει άσκηση ανοιχτά της Χαβάης

Κατασκοπευτικό σκάφος το οποίο θα παρακολουθήσει μεγάλη στρατιωτική άσκηση στα ανοιχτά της Χαβάης στέλνει η Κίνα, όπως επιβεβαίωσε το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η άσκηση γίνεται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 21 ακόμα κρατών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκεται, για πρώτη φορά, και η Κίνα, η οποία έχει στείλει τέσσερα σκάφη με περίπου 1.000 ναύτες.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του αμερικανικού Ναυτικού, το Πεκίνο σημείωσε πως, βάσει του διεθνούς δικαίου, τα σκάφη του έχουν δικαίωμα να επιχειρούν «σε νερά που βρίσκονται έξω από τα χωρικά ύδατα άλλων χωρών».

Το αμερικανικό Ναυτικό πάντως υποβάθμισε τους φόβους σχετικά με τυχόν κατασκοπευτική δραστηριότητα του κινεζικού σκάφους, τονίζοντας ότι το Πεκίνο είχε στείλει κατασκοπευτικό σκάφος και στην άσκηση του 2012, στην οποία δεν έλαβε μέρος.

«Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουμε σημαντικές πληροφορίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πλοίαρχος Ντάριν Τζέιμς, εκπρόσωπος του Στόχου Ειρηνικού του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ