Κίεβο: Στο πλευρό του διαβόλου η Ρωσία, επαγγελματίες πίσω από την κατάρριψη

Νέες έμμεσες βολές κατά της Ρωσίας για την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines, που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, σχολιάζοντας πως το Κίεβο είναι πεπεισμένο πως το αεροπλάνο χτυπήθηκε από «επαγγελματίες» και κατηγορώντας τη Μόσχα πως βρίσκεται «στην πλευρά του διαβόλου».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη. Ήταν ένα πυραυλικό πλήγμα, πιθανότατα από πύραυλο BUK-M1. Είναι σαφές ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσαν να το λειτουργήσουν μεθυσμένοι φιλορώσοι τρομοκράτες. Υπήρχαν επαγγελματίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιατσενιούκ.

Στρέφοντας δε τα βέλη του προσωπικά κατά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα ζήτησε ελεύθερη πρόσβαση για τους εμπειρογνώμονες που θα ερευνήσουν το σημείο της συντριβής, κ. Γιατσενιούκ απάντησε δηκτικά: «Δεν περιμένω τίποτα από τη ρωσική κυβέρνηση, ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει πως φτάνει πια».

«Η Ρωσία βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του διαβόλου», συμπλήρωσε.

Η τοποθέτηση του ουκρανού πρωθυπουργού ήλθε ως απάντηση στην ανακοίνωση Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα επέρριψε εκ νέου ευθύνες στο Κίεβο για την τραγωδία, σημειώνοντας πως θα είχε αποφευχθεί εάν η ουκρανική κυβέρνηση είχε παρατείνει την εκεχειρία, αντί να αποφασίσει τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών στις 28 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, στην πόλη Τορέζ, όπου φυλάσσονται σε κατεψυγμένα βαγόνια οι σοροί 196 επιβαινόντων στο μοιραίο αεροσκάφος, έφθασαν τρεις ολλανδοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ταυτοποιήσουν τα θύματα. Συνολικά έχουν εντοπισθεί 272 σοροί. 193 από τους 298 νεκρούς ήταν Ολλανδοί.

Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή στη Χάγη, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε πως όλα τα ενδεχόμενα κυρώσεων είναι ανοιχτά αν δεν βελτιωθεί η πρόσβαση των ειδικών στα σημεία όπου βρίσκονται συντρίμμια. Υπάρχει πλήθος καταγγελιών πως ρωσόφιλοι αντάρτες εμποδίζουν την πρόσβαση σε διάφορες ζώνες.

«Θέλουμε τους ανθρώπους μας πίσω», δήλωσε ο κ. Ρούτε. Τόνισε μάλιστα πως κατέστησε «απολύτως σαφές» στον κ. Πούτιν πως περιμένει από τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της στους αντάρτες προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ειδικών στο σημείο της συντριβής.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ