Κλείσιμο

Ουκρανία: Βρέθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί – εντοπίστηκαν 121 σοροί (video – infogr)

Το δεύτερο από τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης του Boeing της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε εντόπισαν οι ουκρανικές αρχές σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. 

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση από Άμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ, με τουλάχιστον 298 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 154 Ολλανδοί. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί οι σοροί 121 από τους επιβαίνοντες σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. 

Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών είχαν ανακοινώσει την Πέμπτη, τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, και όταν η περιοχή είχε αποκλεισθεί από τις ανταρτικές δυνάμεις, την ανεύρεση του πρώτου μαύρου κουτιού του αεροσκάφους.

Νωρίτερα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές συμφώνησαν να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή της καταστροφής στους διεθνείς εμπειρογνώμονες και να συνεργασθούν με τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές ως προς όλα τα πρακτικά ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο της διενέργειας των ερευνών και της περισυλλογής των πτωμάτων.



Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΕ αναφέρεται ότι μία "ομάδα επαφής" αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ είχαν τηλεδιάσκεψη με τους αυτονομιστές, οι οποίοι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν με τις ουκρανικές αρχές στις έρευνες.

Το Κίεβο είχε καταγγείλει ότι οι αυτονομιστές εμπόδισαν την πρόσβαση ουκρανών αξιωματούχων στην περιοχή και στη συνέχεια ήρθε η ανακοίνωση των αυτονομιστών για την ανεύρεση του πρώτου μαύρου κουτιού.

Στη διεξαγωγή ανοιχτής συνεδρίασης για το Ουκρανικό προχωρά εκτάκτως την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την κατάρριψη σύμφωνα με αξιωματούχο της βρετανικής κυβέρνησης που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του. 

Η διεθνής κοινότητα ζητεί να μάθει τους υπαίτιους, με το Κίεβο να επιρρίπτει την ευθύνη στους αυτονομιστές, ενώ, από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι υποσχέθηκαν πρόσβαση στον τόπο του δυστυχήματος ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες του δυστυχήματος. Την ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί για το δυστύχημα η Μόσχα δια του προέδρου Πούτιν. 

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους - αέρος Mπουκ, ωστόσο δεν γνωρίζουν την προέλευσή του.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του είχε ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ώστε να τα εξετάσουν οι ερευνητές. Με την Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε την Πέμπτη το βράδυ ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε στην καγκελάριο για τα 60α γενέθλιά της και συζήτησαν το Ουκρανικό. 

Σε ανακοίνωση του ο Ποροσένκο τονίζει ότι η τρομοκρατία δεν περιορίζεται σε μία μόνο τοποθεσία αλλά αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.



Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ