Χερσαία επιχείρηση στη Γάζα εξαπέλυσε το Ισραήλ (upd)

Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε το βράδυ της Πέμπτης ο ισραηλινός στρατός, μετά από 10 ημέρες αιματοχυσίας και την κατάρρευση των προσπαθειών για την επίτευξη μίας μακρόπνοης εκεχειρίας. Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει.

«Μετά από 10 ημέρες επιθέσεων της Χαμάς από στεριά, αέρα και θάλασσα, και μετά από σειρά απορρίψεων προτάσεων για αποκλιμάκωση της κατάστασης, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (σ.σ. στρατός - IDF) άρχισε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσαν χαρακτηριστικά οι ένοπλες δυνάμεις.

«Το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα», προειδοποίησε εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα από το 2006.

Στόχος της επιχείρησης είναι η σημαντική αποδυνάμωση της Χαμάς, η καταστροφή «τρομοκρατικών τούνελ» που οδηγούν στο Ισραήλ από το έδαφος της Γάζας, και η εγγύηση της ασφάλειας των ισραηλινών πολιτών, όπως σημειώνουν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι ένοπλες δυνάμεις.

«Στόχος των IDF [...] είναι να εγκαθιδρύσουν μία πραγματικότητα στην οποία οι κάτοικοι του Ισραήλ μπορούν να ζουν με ασφάλεια χωρίς τη συνεχή και αδιάκριτη τρομοκρατία, και παράλληλα να επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στις υποδομές της Χαμάς», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.

Στην επιχείρηση θα λάβουν μέρος «πεζικό, ομάδες τεθωρακισμένων, ομάδες μηχανικών, πυροβολικό και οι μυστικές υπηρεσίες, με αεροπορική και ναυτική υποστήριξη», σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο στρατός μάλιστα ανακοίνωσε πως ανακαλεί στα όπλα ακόμα 18.000 εφέδρους. Έχει ήδη καλέσει περισσότερους από 30.000.

Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα από το 2009.

Τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη βία των τελευταίων 10 ημερών στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες. Από την πλευρά του Ισραήλ, ένας άμαχος έχασε τη ζωή του από όλμο που εκτοξεύτηκε ενώ είχε μεταβεί σε συνοριακή διάβαση προκειμένου να διανείμει εθελοντικά τρόφιμα στους στρατιώτες.

Από τις 8 Ιουλίου, οπότε άρχισαν οι εχθροπραξίες, η ισραηλινή αεροπορία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιδρομές έναντι στόχων στον παλαιστινιακό θύλακα και οι παλαιστίνιοι αντάρτες απάντησαν εκτοξεύοντας περίπου 1.250 ρουκέτες προς τα εδάφη του Ισραήλ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ