Κλείσιμο

Κατάρριψη αεροπλάνου με 295 νεκρούς στην «καρδιά» της ουκρανικής κρίσης (videos)

Επιβατικό αεροσκάφος της Malaysia Airlines με 295 επιβαίνοντες συνετρίβη το απόγευμα της Πέμπτης πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας στην ταραχώδη επαρχία του Ντόνετσκ, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Νεκροί θεωρούνται οι 280 επιβάτες και τα 15 μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους 300, καθώς στο αεροσκάφος επέβαιναν και 23 πολίτες των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η Ουάσιγκτον ερευνά το αν στο αεροπλάνο επέβαιναν υπήκοοι των ΗΠΑ.

Το σημείο της συντριβής έχει εντοπιστεί και, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον 100 πτώματα και συντρίμμια σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες πως κάτοικοι της περιοχής έχουν αρχίσει ήδη να λεηλατούν τις αποσκευές και τα συντρίμμια.

Embedded image permalink
Πηγή: Reuters

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax το αεροσκάφος καταρρίφθηκε, χτυπημένο από πύραυλο τύπου Buk (σοβιετικής και ρωσικής παραγωγής), σε ύψος 10.000 μέτρων από το έδαφος. Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το πυραυλικό σύστημα Buk χρησιμοποιείται τόσο από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

Για «κατάρριψη» από πύραυλο Buk κάνει λόγο πάντως και ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης Αντόν Γκερασένκο, με ανάρτησή του στο Facebook, κατηγορώντας τους αντάρτες - «τρομοκράτες».

Embedded image permalink
Πηγή: Reuters

Υπενθυμίζεται πως η ζώνη γύρω από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα είναι μέτωπο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ρωσόφιλων ανταρτών και ουκρανικών τακτικών δυνάμεων. Στην περιοχή έχουν καταρριφθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται συχνά για προβοκάτσιες.

Αγώνας για την ευθύνη

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έλαβαν δράση εναντίον οποιουδήποτε εναέριου στόχου», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, προσθέτοντας πως θεωρεί την συντριβή του Boeing «τρομοκρατική ενέργεια». και παραδεχόμενος πως το αεροσκάφος ενδέχεται όντως να καταρρίφθηκε. Έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή» διέταξε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο επικεφαλής των ρωσόφιλων αυτονομιστών, Αλεξάντερ Μποροντάι, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για κατάρριψη του αεροπλάνου, και αποσαφήνισε πως οι αντάρτες δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για μια πληροφορία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που έφτασε λίγο πριν την τηλεφωνική τους συνομιλία και η οποία ανέφερε ότι ένα μαλαισιανό αεροσκάφος συνετρίβη στην Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο κ. Ομπάμα έχει διατάξει ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους να παραμείνουν σε στενή επαφή με τους ουκρανούς ομολόγους τους.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Ομπάμα και ο Πούτιν στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας αναφέρθηκαν στις νέες αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλε χθες Τετάρτη η Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας εξαιτίας του ρόλου τους στην ουκρανική κρίση.

Η Malaysia Airlines επιβεβαίωσε μέσω Twitter πως έχασε επαφή με την πτήση πάνω από ουκρανικό έδαφος.




Το αεροπλάνο, Boeing 777, εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ - Άμστερνταμ.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ