Πορτογαλία: Πρόβλημα με την τελευταία δόση λόγω ακύρωσης μέτρων λιτότητας

Οι πιστωτές της Πορτογαλίας δεν μπορούν να καταβάλουν την τελευταία δόση στήριξης της χώρας έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα που ενέσκηψε με την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο μιας σειράς μέτρων λιτότητας, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσους Κοέλιο.

Ο κ. Κοέλιο τόνισε είπε ότι μολονότι και το πρόγραμμα στήριξης της χώρας έχει τυπικά ολοκληρωθεί από τα μέσα του Μαΐου, η τελευταία δόση του δανείου εξαρτάται από τους όρους που είχαν υπογραφεί προγενεστέρα με την τρόικα των δανειστών.

«Καθώς υπήρξε μεταβολή αυτών των όρων, η εκταμίευση προφανώς μπορεί να λάβει χώρα όταν ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση», διευκρίνισε ο κ. Κοέλιο.

Η τελευταία δόση του πακέτου στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας – το οποίο συνολικά ανήλθε σε 78 δισεκ. ευρώ – είναι 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε την τρία μέτρα λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Η απόρριψη των εν λόγω μέτρων δημιούργησε ένα δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ για το 2014.

Ο πρωθυπουργός Κοέλιο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Δικαστήριο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την απορριπτική απόφασή του, και μέχρι τότε δεν μπορεί να εγγυηθεί το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το επόμενο έτος .

Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2015 από 4% φέτος.

«Δεν είναι εφικτό για το πορτογαλικό κράτος να τηρήσει τη δέσμευσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΔΝΤ για [να μειωθεί το] έλλειμμα στο 2,5% το 2015 χωρίς να είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα», είπε, αναφερόμενος στο αίτημα για διευκρινίσεις από το ΣΔ.

«Μπορούμε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα μόνον όταν γνωρίζουμε ποια είναι η διάστασή του και δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι», συμπλήρωσε.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το έλλειμμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει στον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο, καθώς επίκεινται άλλες δυο δικαστικές αποφάσεις επί των μέτρων λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters