Πούτιν: Η Ουκρανία βρίσκεται στην αρπάγη ενός «αληθινού εμφυλίου»

Η Ουκρανία βρίσκεται πλέον στην αρπάγη ενός «αληθινού εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λιγότερες από 48 ώρες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην χώρα.
 
Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η 
κρίση στην Ουκρανία «γεννήθηκε διότι ο (ανατραπείς τέως πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησε ένα πραξικόπημα, το οποίο υποστήριξαν οι Αμερικανοί φίλοι μας, και εν τέλει, επικρατεί χάος κι ένας αληθινός εμφύλιος πόλεμος».

Εξάλλου ο Πούτιν εκτίμησε πως οι κυρώσεις που επέβαλαν δυτικά κράτη στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία θα γυρίσουν μπούμερανγκ.

Επικρίνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Πούτιν σημείωσε πως το όραμα ενός «μονοπολικού» κόσμου απέτυχε, εξαίροντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διότι υιοθετούν μια πιο «πραγματιστική» στάση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις μεταβατικές αρχές στην Ουκρανία ότι καταχρώνται τη στρατηγική θέση της χώρας όσον αφορά τη μεταφορά αερίου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως οι δυτικές χώρες με τις ενέργειές τους επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου κατήγγειλε ότι ξένοι μισθοφόροι επιχειρούν κατά των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ, είπε χαρακτηριστικά ότι ξ
ένες, ιδιωτικές εταιρείες στρατιωτικών υπηρεσιών δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, παρέχοντας στις αρχές του Κιέβου μισθοφόρους για να πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά των ενόπλων φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε χωριό κοντά στο Ντόνετσκ, σκοτώθηκαν σήμερα πέντε άνθρωποι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε ουκρανούς στρατιώτες και φιλορώσους ενόπλους, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Καρλίφκα, βορειο-δυτικά του Ντονέτσκ.

Οι τέσσερις από τους νεκρούς είναι μάλλον αυτονομιστές και ο πέμπτος ένας εθελοντής που πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες φωτογράφου του πρακτορείου.
Πηγή: skai.gr