Κλείσιμο

Φυλακή και 1.000 βουρδουλιές για ακτιβιστή στη Σαουδική Αραβία

Σε 10ετή κάθειρξη και 1.000 βουρδουλιές για «προσβολή του Ισλάμ» καταδικάστηκε στη Σαουδική Αραβία ένας ακτιβιστής και ιδρυτής ιστότοπου, στον οποίο συζητείται ο ρόλος της θρησκείας στο συντηρητικό βασίλειο όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε η διαχειρίστρια του ιστότοπου.

Ο ακτιβιστής, Ραίφ Μπαντάουι, ιδρυτής του ιστότοπου «Ελεύθεροι Σαουδάραβες Φιλελεύθεροι» καταδικάστηκε πρωτόδικα σε επτά χρόνια κάθειρξης και 600 βουρδουλιές, όπως στο εφετείο η ποινή ακυρώθηκε και διατάχθηκε νέα δίκη.

Στη νέα δίκη, η ποινή αποδείχτηκε αυστηρότερη. Παράλληλα, του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ριάλ, ήτοι περίπου 192.000 ευρώ.

Οι εισαγγελικές Αρχές είχαν ζητήσει ο Μπαντάουι να δικαστεί για αποστασία, αδίκημα που επισείει ακόμα και τη θανατική ποινή στη Σαουδική Αραβία, τελικά όπως η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε ήδη από την πρώτη δίκη.

Ο ακτιβιστής τελικά κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τη διάπραξη εγκλημάτων μέσω του Διαδικτύου και για απείθεια προς τον πατέρα του, που αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Σαουδική Αραβία.

Στον ιστότοπο «Ελεύθεροι Σαουδάραβες Φιλελεύθεροι» έχουν αναρτηθεί άρθρα που επικρίνουν σημαντικές θρησκευτικές προσωπικότητες της χώρας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πάντως η διαχειρίστρια του ιστότοπου διαβεβαίωσε ότι ο ιστότοπος θα συνεχίσει να λειτουργεί με άλλο εξυπηρετητή.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ