Κλείσιμο

Τραγικό βίντεο από το βυθιζόμενο Sewol καταγράφει τα συναισθήματα χαμένων μαθητών

Τραγικά στιγμιότυπα από τη βύθιση του Sewol στα ανοιχτά της Νότιας Κορέας, που πήρε στον υγρό τάφο του σχεδόν 300 ανθρώπους, ήλθαν στο φως της δημοσιότητας χάρη σε ένα βίντεο από κινητό τηλέφωνο ενός εκ των μαθητών που βρίσκονταν στο πλοίο.

Το τηλέφωνο βρέθηκε στη σορό ενός 17χρονου μαθητή που ανασύρθηκε από τα νερά, ένα από τα σχεδόν 220 πτώματα που έχουν έως τώρα εντοπιστεί στο ναυάγιο.

Το βίντεο καταγράφει μία παρέα μαθητών που είχαν μείνει στο εσωτερικό του σκάφους. Τα παιδιά αρχικά αντιμετωπίζουν με χιούμορ το γεγονός ότι το πλοίο παίρνει κλίση, αλλά σταδιακά αρχίζουν να εκφράζουν την ανησυχία ή και τον φόβο τους, καθώς η κλίση του σκάφους μεγαλώνει.

Στην αρχή του βίντεο, αρκετοί θέλουν να πάρουν φωτογραφίες «σέλφι», αναρωτιούνται αν θα προβληθούν στις ειδήσεις και συζητούν πως αργότερα θα μιλήσουν για την εμπειρία τους στο Facebook. Ένας αστειεύεται μιλώντας για «τελευταίες φωτογραφίες», ενώ ένας άλλος μιλά για το πώς θα «αψηφήσει τη βαρύτητα» βαδίζοντας στους τοίχους.

«Πραγματικά πρόκειται να πεθάνω;» αναρωτιέται ένα αγόρι.

Στη συνέχεια όμως ο φόβος αρχίζει να κυριαρχεί. Κάποιοι μαθητές λένε πως αισθάνονται ζαλάδα και πως τα πόδια τους τρέμουν. Ένα παιδί φαίνεται να στηρίζεται στον τοίχο προκειμένου να βαδίσει.

«Φοβάμαι πραγματικά», παραδέχεται ένας μαθητής. «Πρέπει να επιβιώσουμε τώρα», δηλώνει ένας άλλος.

Κάποιοι από τους εφήβους χρησιμοποιούν το βίντεο για να πουν τις τελευταίες τους λέξεις. «Είμαστε όλοι τελειωμένοι. Πρέπει να πω μερικές λέξεις αποχαιρετισμού πριν πεθάνω».

Ορισμένοι προειδοποιούν τα αδέλφια τους να μην πάνε σε σχολικές εκδρομές. «Μάνα, σε αγαπάω», λέει ένας άλλος μαθητής.

Πέρα από τις τραγικές στιγμές που βιώνουν τα παιδιά, το βίντεο επιβεβαιώνει πως το πλήρωμα κατ’ επανάληψη ζήτησε από τους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους παρά τον κίνδυνο.

Προς το τέλος του βίντεο ακούγεται το τελευταίο μήνυμα από τη γέφυρα: «Ανακοινώνουμε ξανά: Για επιβάτες που μπορούν να φορέσουν σωσίβια, παρακαλώ βάλτε τα τώρα. Ποτέ μην απομακρυνθείτε από τις θέσεις σας».

Ο πλοίαρχος του Sewol αποδεδειγμένα εγκατέλειψε το βυθιζόμενο πλοίο ενώ εκατοντάδες επιβάτες παρέμεναν μέσα στο σκάφος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ