Έκθεση: Αρνητικός για τη βρετανική οικονομία ο περιορισμός της μετανάστευσης

Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει τον καθαρό αριθμό των μεταναστών που έρχονται στη χώρα σε «δεκάδες χιλιάδες» το χρόνο θα πλήξουν την οικονομία, θα εξασθενήσουν τα δημόσια οικονομικά και θα μειώσουν τις απολαβές των εργαζομένων.

Αυτό ανέφερε έκθεση που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Βασιλικής Οικονομικής Εταιρείας στο Μάντσεστερ. Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών αναμένεται να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά της έντονης δημόσιας συζήτησης στη Βρετανία για το μεταναστευτικό.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο υποθετικά σενάρια. Το πρώτο αφορούσε τη διατήρηση των σημερινών δεδομένων ως προς τη μετανάστευση τα επόμενα 50 χρόνια, δηλαδή την ετήσια έλευση στη Βρετανία περίπου 200.000 μεταναστών. Το δεύτερο βασιζόταν στην υπόθεση ότι ο αριθμός αυτός θα ήταν μειωμένος στο μισό για την ίδια περίοδο, πιο κοντά στο στόχο της κυβέρνησης Κάμερον.

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι έως το 2060 το ΑΕΠ της χώρας θα ήταν 11% υψηλότερο στο πρώτο σενάριο και το κατά κεφαλήν εισόδημα κατά 2,7% μεγαλύτερο.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν επίσης ότι με μικρότερη εισροή μεταναστών ο πληθυσμός της Βρετανίας θα είναι γηραιότερος, καθώς οι μετανάστες τείνουν να είναι νέοι και εργασιακά ενεργοί. Συνέπεια αυτού θα ήταν αυξημένες ανάγκες κρατικών δαπανών για τη δημόσια υγεία και τις συντάξεις.

Οι ανάγκες αυτές θα καλύπτονταν από αυξημένους φόρους, κατά 2,2%, με αποτέλεσμα μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους. Η διαφορά αυτή θα υπερκάλυπτε την όποια αύξηση στους μικτούς μισθούς ως αποτέλεσμα του μικρότερου ανταγωνισμού για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι μισθοί θα ήταν 3,3% χαμηλότεροι το 2060 στο δεύτερο σενάριο σε σύγκριση με το πρώτο.

Τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2013 ο καθαρός αριθμός των μεταναστών που ήρθαν στη Βρετανία ανερχόταν στις 212.000. Η κυβέρνηση Κάμερον είχε θέσει ως στόχο τη μείωση του αριθμού αυτού σε λιγότερο από 100.000 έως το 2015.

Οι αυστηροί περιορισμοί στην είσοδο μεταναστών και φοιτητών από χώρες εκτός ΕΕ έχουν αντισταθμιστεί την τελευταία τριετία από τον αυξημένο αριθμό μεταναστών από χώρες του νότου της ΕΕ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο