Ανοιχτός σε εθνικό δημοψήφισμα για την αυτονομία της ανατολής ο Τουρτσίνοφ (upd)

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο πανουκρανικού δημοψηφίσματος που θα προσδιορίσει το επίπεδο αυτονομίας των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ, λίγες ώρες αφότου εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχε δώσει σε ρωσόφιλους αυτονομιστές να έχουν να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτήρια που έχουν καταλάβει σε τουλάχιστον πέντε ανατολικές πόλεις.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 100 φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης Χορλίβκα στην ανατολική Ουκρανία, καθώς επεκτείνονται και συνεχίζονται οι ταραχές, όπως μεταδίδουν το CNN και το πρακτορείο Reuters.

Η κίνηση Τουρτσίνοφ μοιάζει με κλαδί ελιάς προς τους αντάρτες, οι οποίοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρά το τελεσίγραφο. Ωστόσο έχει και πολιτική διάσταση, δεδομένου ότι ανοίγει την πόρτα δημοψηφίσματος αλλά σε εθνικό επίπεδο, όπου πλειοψηφεί το αντιρωσικό και φιλοδυτικό στοιχείο.

«Είμαι βέβαιος πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ουκρανών σε αυτό το δημοψήφισμα [...] θα ταχθεί υπέρ μίας αδιαίρετης, ανεξάρτητης και ενωμένης Ουκρανίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρτσίνοφ.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο κ. Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τους αντάρτες πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με «ευρύτατη αντιτρομοκρατική επιχείρηση», με τη συμμετοχή και του κινητοποιημένου ουκρανικού στρατού σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Κιέβου.

Νέο Σύνταγμα για μεγαλύτερη τοπική αυτονομία ζητά η σταθερά η Ρωσία

Είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας να παραμείνει ενιαία και «όλοι οι πολίτες της να είναι ίσοι», δήλωσε από την πλευρά της Μόσχας ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Επανέλαβε τη ρωσική θέση πως χρειάζεται εκπόνηση νέου Συντάγματος, που θα δίνει μεγαλύτερες αρμοδιότητες και εξουσίες στις περιφέρειες και τόνισε πως οι ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας πρέπει να συμμετάσχουν στην ετοιμασία του νέου Συντάγματος.

Το ζήτημα της Ουκρανίας απασχολεί τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο.

Την πάγια θέση της Ε.Ε. πως η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να βασιστεί στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των διεθνών συνόρων εξέφρασε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο έλληνας ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ