Συγχαρητήρια Ομπάμα, Λονδίνου και NATO για τη συμμετοχή στις αφγανικές εκλογές

Συγχαρητήρια στο λαό του Αφγανιστάν για τη μεγάλη συμμετοχή στις ιστορικές προεδρικές εκλογές του Σαββάτου, που σηματοδοτούν την πρώτη δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001 έδωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανός ηγέτης κάνει λόγο για μία εκλογική αναμέτρηση που είναι «κρίσιμη» για το «δημοκρατικό μέλλον» του Αφγανιστάν αλλά και για τη «συνεχιζόμενη διεθνή υποστήριξη» της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος χαρακτήρισε το μέγεθος της συμμετοχής «σπουδαίο επίτευγμα» του αφγανικού λαού, «παρά τις απειλές για βία».

Για «ιστορική στιγμή για το Αφγανιστάν» κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του NATO, Άντερς Φο Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας παράλληλα το έργο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ενόψει και της προγραμματισμένης αποχώρησης της διεθνούς Συμμαχικής δύναμης ISAF στα τέλη του 2014.

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι έριξαν την ψήφο τους στις εκλογές του Σαββάτου, σε σύνολο 12 εκατομμυρίων ψηφοφόρων (58% συμμετοχή), παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν διεξήγαγαν πολύμηνη και αιματηρή εκστρατεία με στόχο την διατάραξη της όλης διαδικασίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός της Κυριακής, αλλά η τελική καταμέτρηση δεν θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι εκατοντάδες κάλπες από τις επαρχίες πρέπει να μεταφερθούν στα μεγάλα κέντρα.

Δεκάδες φορτηγά και 3.000 γαϊδούρια έχουν «επιστρατευτεί» προκειμένου να μεταφέρουν τα ψηφοδέλτια στα σημεία καταμέτρησης.

Παρά τις προσπάθειες των περίπου 400.000 αστυνομικών και στρατιωτών, οι εκλογές σημαδεύτηκαν από σποραδικά επεισόδια βίας και απρόοπτα, όπως ελλείψεις ψηφοδελτίων λόγω της απρόσμενα μεγάλης συμμετοχής.

Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή έχει λάβει περισσότερα από 160 παράπονα για νοθεία ή παρατυπίες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ