«Έφυγε» ο πρώτος μετά-Φράνκο πρωθυπουργός της Ισπανίας

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 81 ετών, άφησε την Κυριακή ο Αντόλφο Σουάρες, ο πρώτος πρωθυπουργός που ηγήθηκε της Ισπανίας μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο το 1975.

Ο Σουάρες διορίστηκε επικεφαλής της πρώτης μεταδικτατορικής ισπανικής κυβέρνησης το 1976, σε ηλικία 44 ετών, από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, ο οποίος με τη σειρά του είχε διαδεχτεί τον Φράνκο ως αρχηγός του κράτους.

Το επόμενο έτος, ο Σουάρες εξελέγη πρωθυπουργός στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Κατά την πρωθυπουργία του, που συνδέθηκε άρρηκτα με την αποκαλούμενη «εποχή της μετάβασης» από τη δικτατορία στη δημοκρατία, ο Σουάρες επέβλεψε την νομιμοποίηση των πολιτικών κομμάτων και την προετοιμασία του νέου Συντάγματος, το οποίο και επικυρώθηκε με δημοψήφισμα το 1978.

Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το 1981, μόλις δύο χρόνια μετά την επανεκλογή του στον πρωθυπουργικό θώκο. Λίγες ημέρες μετά, σημειώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος, με στρατιώτες να παίρνουν ως ομήρους μέλη του κοινοβουλίου.

Η κρίση έληξε χάρη στην επέμβαση του Χουάν Κάρλος και του ίδιου του Σουάρες.

Ο πρώτος μεταδικτατορικός πρωθυπουργός της Ισπανίας έπασχε επί περίπου 10 χρόνια από Αλτζχάιμερ. Από την Παρασκευή ο υιός του είχε δηλώσει πως η ασθένεια ήταν πλέον σε πολύ προχωρημένο στάδιο, και ότι ο θάνατος ήταν «επικείμενος».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ