Υπέρ της ενότητας βαδίζουν οι Ουκρανοί καθώς η Ρωσία κυριαρχεί στην Κριμαία

Διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας προγραμματίζεται σήμερα Κυριακή στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) του Κιέβου, σημείο «μηδέν» των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, την ώρα που οι φιλορωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταλαμβάνουν ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία.

Η διαδήλωση έρχεται μία ημέρα αφότου ρωσόφιλες δυνάμεις εισέβαλαν με τεθωρακισμένα οχήματα στην αεροπορική βάση Μπελμπέκ της Κριμαίας, καταλαμβάνοντάς τη.

Ένας ουκρανός στρατιώτης και ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επιβεβαίωσε πως οι άνδρες του εγκατέλειψαν τελικά τη μονάδα.

Εν τω μεταξύ, νέο σκληρό μήνυμα προς τη Ρωσία έστειλε με άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Telegraph ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, αναφέροντας πως η Βρετανία και σύμμαχοί της θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής διαρκών περιορισμών στις πωλήσεις όπλων στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, την πρώτη του συνάντηση με δυτικούς αξιωματούχους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια στη Χάγη, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ρωσική διπλωματία.

Στη Χάγη μεταβαίνει τη Δευτέρα και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών του G-7 στο περιθώριο της Συνόδου για τα πυρηνικά, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της Ουκρανίας.

Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση της οικονομίας στην Ουκρανία εξέφρασε χθες Σάββατο η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ