Αντικείμενα που φαίνεται να συνδέονται με το χαμένο Boeing εντόπισε η Αυστραλία (upd)

Δύο αντικείμενα που ενδέχεται να συνδέονται με το αγνοούμενο αεροσκάφος της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines εντόπισε στα νερά του νότιου Ινδικού Ωκεανού η Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

Τα δύο αντικείμενα εντοπίστηκαν 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Περθ. Το μεγαλύτερο εκ των δύο έχει μήκος 24 μέτρα. Τα δύο αντικείμενα εντοπίστηκαν χάρη σε φωτογραφίες από δορυφόρο.

Επί τόπου βρίσκεται ήδη αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ προς το σημείο κινούνται αυτή την ώρα τέσσερα αεροσκάφη και δύο πλοία, εμπορικά και στρατιωτικά, προκειμένου να ελέγξουν τα δύο αντικείμενα.

Εν τω μεταξύ, σημάδια από υποθαλάσσιο αντικείμενο «σημαντικού μεγέθους», στο σημείο όπου φωτογραφήθηκαν τα πιθανά συντρίμμια, έχει εντοπίσει ένα από τα αεροσκάφη που μετέχουν στην έρευνα, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο ABC. Η εν λόγω πληροφορία εγείρει το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί η άτρακτος του αεροπλάνου.

Embedded image permalink


Embedded image permalink


Ο κ. Άμποτ έκανε λόγο για «αξιόπιστα» στοιχεία και για μία «πιθανώς σημαντική εξέλιξη» στις έρευνες, προειδοποιώντας ωστόσο πως τα ευρήματα μπορεί να αποδειχθούν άσχετα με το αγνοούμενο Boeing 777-200, που εξαφανίστηκε πριν από 13 μέρες μαζί με 239 επιβαίνοντες.

«Πρέπει να θυμόμαστε πως το έργο εντοπισμού αυτών των αντικειμένων είναι εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να αποδειχτεί ότι δε συνδέονται με την πτήση MH370», σημείωσε ο κ. Άμποτ.

«Αυτό είναι το στοιχείο, είναι πιθανότατα το καλύτερο στοιχείο που έχουμε αυτή τη στιγμή», σημείωσε από την πλευρά του ο Τζον Γιανγκ, αξιωματούχος της Αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, αποσαφηνίζοντας παρά ταύτα ότι τα αντικείμενα ενδέχεται να προέρχονται από απορρίμματα εμπορικών σκαφών, που περιστασιακά χάνουν κοντέινερ στα νερά του Ινδικού.

Πρόσθεσε πως η θάλασσα στο σημείο των ερευνών έχει βάθος «αρκετών χιλιάδων μέτρων» και η ορατότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη, παράγοντες που δυσχεραίνουν την επιχείρηση παρότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ήπιες.

Είκοσι-έξι κράτη συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του χαμένου αεροσκάφους, με τις Αρχές να εστιάζουν πλέον σαφέστατα στο ενδεχόμενο δολιοφθοράς ή αεροπειρατείας προκειμένου να εξηγήσουν τη μυστηριώδη εξαφάνιση.

Για την πορεία των ερευνών ενημερώθηκαν το πρωί της Πέμπτης και οι συγγενείς των κινέζων αγνοούμενων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείου του Πεκίνου. Λίγο μετά την ενημέρωση, πέντε ασθενοφόρα στάθμευσαν μπροστά στο ξενοδοχείο, όπως μεταδίδει το BBC.

#INFOGRAPHIC Map showing the Australian search zone for #MH370 as of March 19 @AFP
Η ζώνη ελέγχου της Αυστραλίας (Πηγή Γαλλικό Πρακτορείο)

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ