Το μήνυμα του Τόνι Μπεν στους Έλληνες μέσω του ΣΚΑΪ για την κρίση το 2012

«Πρώτιστο μέλημα για τους Έλληνες εν μέσω κρίσης θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της δημοκρατίας» ήταν το μήνυμα του Τόνι Μπεν στη χώρα μας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, το Μάρτιο του 2012.

Ο Τόνι Μπεν, εμβληματική φυσιογνωμία της βρετανικής αριστεράς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Η υγεία του πρώην υπουργού των Εργατικών είχε εξασθενήσει το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με δήλωση των τεσσάρων παιδιών του, ο Τόνι Μπεν πέθανε ήρεμος νωρίς το πρωί στο σπίτι του στο δυτικό Λονδίνο, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Ο Τόνι Μπεν αναδείχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1950 και υπηρέτησε σε υπουργικά συμβούλια υπό τον Χάρολντ Γουίλσον και τον Τζέιμς Κάλαχαν ως υπουργός Βιομηχανίας και στη συνέχεια Ενέργειας. Αποχώρησε από το Κοινοβούλιο το 2001 λέγοντας με το ιδιαίτερο ύφος του ότι ήθελε «να περάσει περισσότερο χρόνο ενασχόλησης με την πολιτική».

Tony Benn

Ο Τόνι Μπεν ήταν από τους πιο δημοφιλείς ομιλητές στη βρετανική πολιτική σκηνή, συνεπής αντιπολεμικός ακτιβιστής και συγγραφέας. Ο τελευταίος από τους εννέα τόμους των πολιτικών του ημερολογίων εκδόθηκε τον Οκτώβριο.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ απέτισε φόρο τιμής σε μια «εμβληματική φιγούρα της εποχής μας», ο πρωθυπουργός Κάμερον έκανε λόγο για έναν «θαυμάσιο συγγραφέα, ρήτορα, χρονικογράφο και ακτιβιστή με ένα δυνατό ιστορικό δημόσιας και πολιτικής υπηρεσίας». Πολιτικοί και πολίτες από το σύνολο του πολιτικού φάσματος της Βρετανίας από το πρωί δηλώνουν το σεβασμό τους για έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζεται ως «υπόδειγμα πολιτικού αρχών».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο Τόνι Μπεν είχε δηλώσει πως δεν φοβόταν καθόλου να πεθάνει και πως κοιτώντας πίσω είχε κάνει κάθε λάθος που θα μπορούσε να κάνει. «Όσο όμως λες αυτό που πιστεύεις και πιστεύεις αυτό που λες – αυτό είναι το τεστ της αυθεντικότητας», είχε προσθέσει.

Σημειώνεται ότι ο Τόνι Μπεν ήταν επίσης ο ιδρυτής του «Συνασπισμού Αντίστασης», μιας ομπρέλας που περιλαμβάνει κυρίως οργανώσεις και σχήματα της βρετανικής αριστεράς, ιδιαίτερα δραστήριας σε εκδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ευρώπη. Η οργάνωση του Τόνι Μπεν συμμετείχε τακτικά σε εκδηλώσεις στη Βρετανία και στην Ελλάδα κατά της λιτότητας και υπέρ της δημοκρατίας στη χώρα μας, ανταποκρινόμενη σε εκκλήσεις προσωπικοτήτων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - Newsdesk ΣΚΑΪ