Ερντογάν: «Τσαρλατάνοι» οι διαδηλωτές

Νέα, σφοδρή κριτική κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών εξαπέλυσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των αιματηρών ταραχών της Τετάρτης, κατηγορώντας τους πως είναι «τσαρλατάνοι» που επιδιώκουν να επηρεάσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ης Μαρτίου.

«Υποτίθεται πως είστε δημοκράτες, υπέρ της ελευθερίας. Αυτοί είναι τσαρλατάνοι, δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία, δεν πιστεύουν στην κάλπη», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, κατά τα εγκαίνια μίας γραμμής του μετρό της Άγκυρας.

«[Οι διαδηλωτές] λένε ‘ας προκαλέσουμε χάος και ίσως θα έχουμε αποτέλεσμα’ [στις εκλογές]. Αλλά οι αδελφοί μου στην Άγκυρα και την Τουρκία θα τους δώσουν την απαραίτητη απάντηση στις 30 Μαρτίου», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο τούρκος ηγέτης έχει διαμηνύσει πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ηττηθεί στις κάλπες, τις πρώτες εκλογές μετά το ξέσπασμα του πολύκροτου σκανδάλου κυβερνητικής διαφθοράς όπου φέρεται να εμπλέκονται ο ίδιος και ο υιός του Μπιλάλ.

Τα σχόλια του κ. Ερντογάν ήλθαν μετά από μία ημέρα ταραχών, με διαδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις, που «είδαν» το θάνατο ενός 22χρονου στην Κωνσταντινούπολη, από πυροβολισμό, και ενός αστυνομικού στην ανατολική Τουρκία, από καρδιακή προσβολή.

Οι κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα ως αντίδραση στην κηδεία 15χρονου αγοριού, το οποίο τραυματίστηκε από δακρυγόνο κατά τις μαζικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του την Τρίτη, μετά από εννέα μήνες σε κώμα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ