Λαγκάρντ: Έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημα Ουκρανίας για βοήθεια

«Έτοιμο να ανταποκριθεί» στο αίτημα της Ουκρανίας για οικονομική βοήθεια είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο στο κρίσιμο ερώτημα εάν συνεργασία με τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση συνιστά και αναγνώρισή της. Το εν λόγω ζήτημα τέθηκε στον εκπρόσωπο του Ταμείου κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων, με τον κ. Τζέρι Ράις να αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, αρκούμενος να σχολιάσει πως το θέμα για το ΔΝΤ είναι να συνεργαστεί με μία «διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία, που έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα των νέων ουκρανικών Αρχών, είναι ένας από τους μεγάλους χρηματοδότες του ΔΝΤ.

Στην ανακοίνωσή της, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως «εντός των επόμενων ημερών» το Ταμείο θα στείλει στην Ουκρανία την πρώτη αποστολή πραγματογνωμόνων προκειμένου να αρχίσει ο «προκαταρκτικός διάλογος» και να εντοπισθούν τυχόν μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν «να αποτελέσουν βάση για ένα πρόγραμμα που θα στηρίζεται από το Ταμείο».

Ο κ. Ράις αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα μπορεί να προβλέπει ένα πρόγραμμα για την Ουκρανία, αρνούμενος επίσης να απαντήσει για το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ουκρανικού χρέους.

Πρόσθεσε πως το Ταμείο βρίσκεται σε επαφή με τους διεθνείς εταίρους του προκειμένου να αποφασιστεί ποιος είναι «ο καλύτερος τρόπος παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της». Δεν αποσαφήνισε ποιοι είναι οι εν λόγω εταίροι.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ουκρανίας κατέπεσαν σε χαμηλό οκταετίας, σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια το Φεβρουάριο, με τις μεταβατικές Αρχές να προειδοποιούν πως το Κίεβο χρειάζεται 35 δισ. δολάρια σε βάθος διετίας. Παράλληλα, προειδοποίησαν για ανάγκη άμεσης στήριξης ενός δύο εβδομάδων, χωρίς να διευκρινίσουν το απαιτούμενο ποσό, και ζήτησαν τη σύγκληση σύσκεψης δωρητών ώστε να δρομολογηθεί η παροχή βοήθειας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα Πέμπτη από τη Βουλή, έχει προειδοποιήσει για την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων.

Υπενθυμίζεται πως από το 2008 η Ουκρανία προσέφυγε δύο φορές στο ΔΝΤ για δανειακή βοήθεια, ωστόσο, δεν κατέληξε σε συμφωνία με το Ταμείο καθώς αρνήθηκε να υλοποιήσει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση μισθών και συντάξεων και η αύξηση τιμών φυσικού αερίου.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης