Ουκρανία: Συγκρούσεις φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών στην Κριμαία

Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές —στην πλειονότητά τους Τάταροι— συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. "Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας", είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διαλύονται γύρω στις 16.00 (τοπική ώρα), μετά από έκκληση που απηύθυναν οι βουλευτές να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Οι Τάταροι, ένα τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο, εγκαταστάθηκαν στην Κριμαία τον 13ο αιώνα. Επί Στάλιν εξορίστηκαν στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία ως συνεργάτες των Ναζί, όμως πολλοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991. Σήμερα αποτελούν το 12% των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της χερσονήσου και στήριξαν ενεργά τις κινητοποιήσεις εναντίον του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς.
Πηγή: skai.gr