Άρχισε η απομάκρυνση των πρώτων αμάχων από τη Χομς

Τους πρώτους αμάχους που ήταν επί μήνες παγιδευμένοι στην πολιορκημένη πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας απομάκρυνε σήμερα Παρασκευή η συριακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη κατά τον πρώτο γύρο των απευθείας επαφών της Γενεύης 2, μεταξύ του καθεστώτος και αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, σε μία ενθαρρυντική εξέλιξη για τις προσπάθειες τερματισμού της εμφύλιας αιματοχυσίας, η Δαμασκός ανακοίνωσε πως θα λάβει μέρος στο δεύτερο γύρο απευθείας επαφών με την αντιπολίτευση, που είναι προγραμματισμένος να αρχίσει τη Δευτέρα.

Στη Χομς, έως το βράδυ της Παρασκευής περίπου 85 άμαχοι είχαν αφήσει τα ερείπια της πόλης και είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή με λεωφορεία, συνοδεία υπαλλήλων της Ερυθράς Ημισελήνου.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις αναμένουν περίπου 200 αποχωρήσεις εντός της Παρασκευής και δεκάδες άλλες κατά τις επόμενες ημέρες. Ακτιβιστές εκτιμούν πως στην πολιορκημένη παλιά πόλη της Χομς παραμένουν συνολικά 2.500 άνθρωποι.

Για όσους απομείνουν, η πρώτη συμφωνία της Γενεύης 2 προβλέπει την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό και φάρμακα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ