Επεισόδια μεταξύ φοιτητών οπαδών του Μόρσι και αστυνομικών στο Κάιρο

Συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων φοιτητών που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και την Αστυνομία εκτυλίσσονται αυτή την ώρα στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Mena, μόλις δύο ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου Συντάγματος.

Οι συγκρούσεις της Κυριακής ήλθαν λίγες ώρες αφότου ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλί Μανσούρ κάλεσε τα 52 εκατομμύρια ψηφοφόρους της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας να πάνε στα εκλογικά κέντρα και να στηρίξουν το νέο Σύνταγμα.

Προσέθεσε πως το προτεινόμενο έγγραφο έχει ως νομοθετική βάση το «μετριοπαθές» Ισλάμ και ζήτησε από τους πολίτες να «οδηγήσουν το πλοίο του έθνους στις ακτές της ασφάλειας».

Το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική δοκιμασία για τη μεταβατική κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει ως στόχο τη διενέργεια κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών εντός του 2014. Οι μεταβατικές Αρχές ανέλαβαν την εξουσία μετά την ανατροπή του Μόρσι από τις Ένοπλες Δυνάμεις στις 3 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως ο άνθρωπος που διέταξε την ανατροπή Μόρσι, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, έχει διαμηνύσει πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές, εφόσον υπάρχει «λαϊκό αίτημα» και στήριξη από την πλευρά του στρατού.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ