Η ανεργία απειλεί την ψυχική υγεία των νέων στη Βρετανία

Έως και 750.000 νέοι της Βρετανίας ίσως αισθάνονται πως δεν έχουν κανένα λόγο να συνεχίσουν να ζουν, αποκαλύπτει έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των μακροχρόνια ανέργων νέων έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.

Η οργάνωση που συστήθηκε το 1976 από τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο για να βοηθά τους νέους ζητά την ανάληψη άμεσης δράσης από την κυβέρνηση «για να μη γίνουν οι άνεργοι νέοι απελπισμένοι νέοι».

Αντιδρώντας στην έκθεση, που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στη Βρετανία, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων δήλωσε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τους νέους να βρουν εργασία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του περασμένου μήνα από την εθνική στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 99.000 στα 2,39 εκατομμύρια. Περίπου 440.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι νέοι.

Η έκθεση του Prince’s Trust βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 2.161 νέους ηλικίας από 16 έως 25 ετών. Σχεδόν ένας στους δέκα συμφώνησε με τη δήλωση «δεν έχω κανένα λόγο να ζω». Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21% για τους νέους εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή πρακτικής.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι όσοι νέοι δεν έχουν δουλειά επί περισσότερο από έξι μήνες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους υπόλοιπους να έχουν συνταγή γιατρού για αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Το 32% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν αναλογιστεί την πιθανότητα αυτοκτονίας, ενώ ένας στους τέσσερις έχει αυτοτραυματιστεί. Συνολικά το 40% των ανέργων νέων έχουν εμφανίσει συμπτώματα ψυχικής διαταραχής, όπως σκέψεις αυτοκτονίας, αισθήματα αυτολύπησης και κρίσεις πανικού ως άμεση συνέπεια της ανεργίας.

Εξάλλου, το 72% των μακροχρόνια ανέργων νέων είπαν ότι δεν έχουν κάποιον στον οποίο νιώθουν ότι μπορούν να εκμυστηρευτούν τις σκέψεις τους.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Prince’s Trust Μαρτίνα Μίλμπερν δήλωσε ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι η ανεργία ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων, που διαρκούν επί μακρό διάστημα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο