Ανοίγει η πόρτα για αποφυλάκιση της Τιμοσένκο;

Νομοσχέδιο που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Γιούλια Τιμοσένκο να αποφυλακιστεί προσωρινά, προκειμένου να νοσηλευτεί στο εξωτερικό, κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή της Ουκρανίας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, όπως καταδεικνύει το μητρώο του κοινοβουλίου.

Η απελευθέρωση της κ. Τιμοσένκο, η οποία εκτίει επταετή ποινή κάθειρξης για κατάχρηση εξουσίας ενόσω υπηρετούσε στην πρωθυπουργία, θεωρείται μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την υπογραφή συνθηκών ελεύθερου εμπορίου και συνεταιρισμού μεταξύ του Κιέβου και της Ε.Ε. στα τέλη Νοεμβρίου, κατά την κρίσιμη Σύνοδο του Eastern Partnership στη Βίλνα της Λιθουανίας.

Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί το πότε το επίμαχο νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση ή προς ψήφιση στη Βουλή. Η κρίσιμη Σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, δικαστήρια θα μπορούν να επιτρέψουν τη νοσηλεία κρατούμενων στο εξωτερικό για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αφότου παρέλθει η περίοδος νοσηλείας, οι κρατούμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ουκρανία ώστε να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους.

Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά διασφαλίζει πως η κ. Τιμοσένκο, πολιτική αντίπαλος του προέδρου Γιανούκοβιτς, δε θα έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2015.

Ο πρώην πρωθυπουργός νοσηλεύεται επί μήνες φρουρούμενη λόγω προβλημάτων στην πλάτη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ