Συνεχίζεται η πολιορκία στην Κένυα – 62 τα θύματα, νεκροί δύο ισλαμιστές

Σε εξέλιξη για τρίτη διαδοχική ημέρα βρίσκεται η πολύνεκρη πολιορκία και ομηρία στο εμπορικό κέντρο Westgate στο Ναϊρόμπι της Κένυα, καθώς συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισλαμιστών μαχητών που κατέλαβαν το κέντρο και των κενυακών δυνάμεων ασφαλείας.

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εσωτερικών, Ζόζεφ Όλε Λάνκου, το απόγευμα της Δευτέρας. Νωρίτερα, ο Ερυθρός Σταυρός είχε κάνει λόγο για 68 νεκρούς, αναθεωρώντας τον απολογισμό του λίγο αργότερα στους 62, καθώς ορισμένα πτώματα είχαν καταμετρηθεί δύο φορές.

Εν τω μεταξύ, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των ομήρων που παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στο εμπορικό κέντρο, με τον κ. Λάνκου να δηλώνει ωστόσο πως η απομάκρυνση των ομήρων έχει «πάει πολύ, πολύ καλά», συμπληρώνοντας πως οι Αρχές είναι «πολύ βέβαιες» ότι παραμένουν λιγοστοί, ενδεχομένως ούτε ένας, όμηροι μέσα στο κτήριο.

Νεκροί δύο αντάρτες

Την ίδια στιγμή, δύο από τους 10 με 15 ισλαμιστές αντάρτες που βρίσκονται στο Westgate σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις τακτικές δυνάμεις, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων κενυατών αξιωματούχων, τους οποίους επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και Associated Press.

Πρόκειται «ξεκάθαρα» για μία «πολυεθνική συλλογή από ολόκληρο τον κόσμο», «έχουμε ακόμα μία εικόνα πως αυτό δεν είναι ένα τοπικό γεγονός. Πολεμάμε την παγκόσμια τρομοκρατία εδώ, και έχουμε επαρκή στοιχεία που το υποδεικνύουν αυτό», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των κενυατικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τζούλιους Καράνγκι.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η ισλαμική οργάνωση αλ-Σαχάαμπ, η οποία δραστηριοποιείται πρωτίστως στη Σομαλία και έχει δεσμούς με την αλ-Κάιντα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ