Στην Κύπρο νέο βρετανικό πολεμικό πλοίο και ειδικοί στα χημικά

Η Βρετανία συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες αναφορικά με την αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο ΣΚΑΪ πως το αντιτορπιλικό Dragon αναμένεται σήμερα να καταπλεύσει στη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο. Το πλοίο επρόκειτο να επιτρέψει στη Βρετανία από τον Κόλπο, ωστόσο «αποφασίστηκε να σταλεί στην ανατολική Μεσόγειο και να ενισχύσει τις αμυντικές μας ικανότητες στην περιοχή», όπως είπε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πλοίο διασφαλίζει περαιτέρω τα βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή και ότι η διάρκεια της παρουσίας του στην Κύπρο εξαρτάται από τις εξελίξεις που συνεχώς θα εκτιμώνται.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στην Κύπρο τρεις ειδικοί στην αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών απειλών. Η αποστολή τους στην Κύπρο είναι η «αποτίμηση ρίσκου» από ενδεχόμενη χημική επίθεση που θα μπορούσε να επηρεάσει το νησί. «Πρόκειται για μια μικρή ομάδα ειδικών που δε θα κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να εξετάσουν το σχέδιο δράσης σε περίπτωση ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται επίσης το αεροπλανοφόρο HMS Illustrious για την περίπτωση που χρειαστεί μαζική απομάκρυνση Βρετανών υπηκόων από τη Μέση Ανατολή.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο