Η Ρωσία έστειλε στις ΗΠΑ το σχέδιο για το χημικό αφοπλισμό της Συρίας

Το σχέδιό της για τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας απέστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες η Ρωσία.

Οι λεπτομέρειες του ρωσικού σχεδίου δεν είναι γνωστές, ωστόσο, πρώτος στόχος είναι να τεθούν υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας τα χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος, τα οποία στη συνέχεια θα καταστραφούν.

Αύριο Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα συναντηθεί στη Γενεύη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκεί Λαβρόφ. Αντικείμενο των επαφών θα είναι η ρωσική πρόταση για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού πρακτορείου ITAR-TASS, οι διαβουλεύσεις δεν αποκλείεται να διαρκέσουν έως και το Σάββατο.

Απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως είναι διατεθειμένος δώσει χρόνο στο ρωσικό σχέδιο, εφόσον η διπλωματική οδός μπορεί να αφαιρέσει τις χημικές δυνατότητες της Δαμασκού δίχως την ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης.

Η Δαμασκός έχει ήδη αποδεχτεί την πρόταση της Μόσχας, με τον σύρο υπουργό Εξωτερικών να διαμηνύει την Τετάρτη πως το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι έτοιμο να αποκαλύψει το χημικό του οπλοστάσιο, να διακόψει την παραγωγή χημικών όπλων, και να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών και άλλων χωρών πρόσβαση στις σχετικές εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, κάλεσε τη Ρωσία να καταθέσει το σχέδιό της στην Ουάσιγκτον το ταχύτερο δυνατό.

Λίγη ώρα αργότερα, καθώς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζονταν να καταθέσουν πρόταση ψηφίσματος για δεσμευτικό πλαίσιο χημικού αφοπλισμού της Συρίας, η Μόσχα ζήτησε την αναβολή έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα κατέθετε το σχέδιό της.

Εν τω μεταξύ, την Δευτέρα ενδέχεται να δημοσιευτεί η έκθεση των ερευνητών για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιάν Άσελμπορν.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ