Αύξηση των Ελλήνων που αναζητούν εργασία στη Βρετανία

Κατά 44% αυξήθηκε τους 12 μήνες έως το Μάρτιο του 2013 ο αριθμός των Ελλήνων που εγγράφηκαν στο σύστημα Εθνικής Ασφάλισης (National Insurance) της Βρετανίας, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

Η εγγραφή εξασφαλίζει την απόκτηση αριθμού Εθνικής Ασφάλισης που με τη σειρά του είναι προϋπόθεση για όσους μετανάστες αναζητούν εργασία ή επιδόματα πρόνοιας στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των φοιτητών που ψάχνουν μερική απασχόληση.

Ο αριθμός των Ελλήνων που προστέθηκαν στη βάση δεδομένων του βρετανικού υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων αναζητώντας εργασία έφτασε τις 8,68 χιλιάδες, έναντι των 6,04 χιλιάδων κατά την προηγούμενη αντίστοιχη 12μηνη περίοδο.

Η μεγαλύτερη ανάλογη αύξηση, με ποσοστό 50%, καταγράφεται στον αριθμό των Ισπανών που αναζήτησαν εργασία στη Βρετανία. Ακολουθούν οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι με ετήσια αύξηση 43%, οι Ούγγροι με 36% και οι Ιταλοί με 35%.

Σημείωση των συντακτών της συγκεκριμένης έκθεσης αναφέρει ότι οι δύο βασικές τάσεις που παρατηρούνται, δηλαδή η αύξηση Ευρωπαίων και η μείωση μη-Ευρωπαίων μεταναστών που αναζητούν εργασία στη Βρετανία μπορούν να αποδοθούν σε δύο λόγους: στην επιβολή περιορισμών εισόδου στη Βρετανία για μη Ευρωπαίους πολίτες και στην υψηλή ανεργία ιδίως στις χώρες του νότου της ευρωζώνης, με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Από τις χώρες της ευρωζώνης η Γερμανία καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση υπηκόων της που εγγράφηκαν για εργασία στη Βρετανία, κατά 7%. Ακολουθεί η Γαλλία με μείωση 2%. Οι Έλληνες βρίσκονται συνολικά στην 20ή θέση των περισσότερων νέων εγγραφών στο βρετανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για το 12μηνο έως το Μάρτιο σε απόλυτους αριθμούς, με τους Πολωνούς, τους Ισπανούς και τους Ιταλούς στις πρώτες θέσεις.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο