Ιστορική επίσκεψη Γκάουκ σε γαλλικό χωριό όπου οι Ναζί σκότωσαν 642 άτομα το '44

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ, αναμένεται σήμερα να μεταβεί, συνοδεία του γάλλου ομολόγου του, Φρανσουά Ολάντ, στο χωριό Οραντούρ-σουρ-Γκλαν, στην πρώτη επίσκεψη γερμανού ηγέτη στο «μαρτυρικό χωριό», όπου διαπράχθηκε η χειρότερη θηριωδία στην κατακτημένη Γαλλία, από τους Ναζί, το 1944.

Οι δύο πρόεδροι και οι σύζυγοί τους, αναμένονται περίπου στις 1230 GMT και σύμφωνα με το τυπικό της εκδήλωσης, θα περπατήσουν στους δρόμους του χωριού-φάντασμα, όπου στις 10 Ιουνίου του 1944, σκοτώθηκαν από μονάδες των Βάφεν Ες-Ες, 642 άτομα, μεταξύ των οποίων και 205 παιδιά. Η επίσκεψη θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και στο τέλος θα υπάρξει συνάντηση με τις οικογένειες των θυμάτων. Παρόντες αναμένεται να είναι και δύο επιζώντες της σφαγής.

«Εγώ δεν θα το αρνηθώ, δεν θα διστάσω με πλήρη πολιτική συνείδηση, να πω ότι η Γερμανία που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, είναι διαφορετική από εκείνη τη Γερμανία που στοιχειώνει τις αναμνήσεις τους», δήλωσε ο Γκάουκ την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση με τις οικογένειες των επιζώντων.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, έχει επισκεφθεί και άλλες τοποθεσίες όπου οι Ναζί διέπραξαν θηριωδίες, όπως το Λίντιστε κοντά στην Πράγα, τον Οκτώβριο του 2012 και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2013 την Τοσκάνη, ζητώντας συγχώρεση για τις αμαρτίες της Γερμανίας του Χίτλερ.
Πηγή: skai.gr